Magyar gazdaság

Felbolydult a kvótapiac a magyar értékesítésű CER-ek miatt

Egyelőre keresik a felelősét annak, hogyan kerülhettek vissza az európai kvótakereskedési rendszerbe azok az úgynevezett CER (Certified Emission Reduction) kiotói kvóták, amelyeket a közelmúltban a magyar kormány értékesített.

A kvótakereskedelemmel is foglalkozó Bluenext több névtelenségbe burkolódzó kereskedője azt állítja, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) által a napokban értékesített, úgynevezett CER széndioxid-kvóták visszakerültek az uniós kereskedelmi rendszerbe. Ezeket a kvótákat csak az EU-n kívüli országokban használhatták volna fel a szerződés, illetve a kvóta típusa szerint.

A CER-ek úgy jönnek létre, ha egy fejlett ország egy fejlődő országba visz beruházást, aminek részeként kibocsátás-csökkenés valósul meg. A beruházó CER-t kap a kibocsátás-csökkentésért "cserébe". A hazai cégek általában kereskedőkön keresztül vásárolhatnak CER egységeket, melyekkel aztán részben elszámolhatnak, ma leginkább így kerülhet a Magyar Államhoz CER.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) március 11-én közleményben tájékoztatott arról, hogy csaknem 2 millió tonna kiotói kvóta eladására kötött szerződést, melyből várhatóan 4 milliárd forint bevétel folyik be a KVVM erre a célra elkülönített kincstári számlájára. Olt Boglárka, a KVVM sajtófőnöke az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, hogy a kvótákat egy kvótabróker cégnek adták el, s információik szerint a közvetítő cég az úgynevezett CER kvótákat Japánnak adta tovább.

Spenger József, a Hungarian Energy Power Kft. ügyvezetője - a tárca a kvótákat ennek a cégnek értékesítette - az MTI-nek kedden arról számolt be, hogy a kvótákat egy londoni kereskedőháznak adták tovább, a londoniak pedig az egyik legnagyobb kereskedőházának, ahonnét a kvóták egy japán céghez kerültek.

Arról egyelőre nem tudott bizonyosat mondani az ügyvezető, hogy a hírek szerint valamennyi kvóta miként került vissza Japánból egy svájci céghez, amely továbbértékesítette a Bluenext felé. Ez egyelőre nem hiteles információ, az a híresztelés pedig kacsa, hogy tizedére csökkent volna a CER árfolyama az európai kereskedésben - tette hozzá az ügyvezető. A Bluenext CER spot ára 11.25 euró volt kedden 17.45 perckor, ami még mindig azt jelzi, hogy nem zuhant be a piac - érvelt Spenger József.

Ezt erősítette meg az MTI-nek nyilatkozva Molnár József, a KVVM kabinetfőnöke is, hangsúlyozva, hogy péntekről hétfőre sem csökkent a CER kvóták ára, sőt 11.46 euróról 11.61 euróra még emelkedett is. A CER árak az elmúlt három hónapban sem csökkentek, hiszen 2009. december 12-én az ár 11.39 euró volt.

A Hungarian Energy Power Kft. ügyvezetője hozzátette: londoni partnerük biztosította őket egy nyilatkozattal, hogy az általuk kötött szerződés minden egyes pontját betartotta, azaz az európai kereskedésbe nem kerülhetett a kvóta. Spenger József úgy tudja, hogy londoni partnerük most attól az uniós kereskedőháztól próbálja beszerezni a hasonló tartalmú nyilatkozatot, amelynek a kvótákat továbbadta.

Olt Boglárka felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az EU ETS-ben (European Union Emission Trading System) egyszer már visszavonultatott valamennyi CER-t jól beazonosítható, projektenkénti bontásban. Ennek segítségével valamennyi az EU ETS hatálya alá tartozó vevő ellenőrizheti a számára megvételre felkínált kibocsátási egységek megfelelőségét.

kvótapiac KvVM Hungarian Energy Power
Kapcsolódó cikkek