Magyar gazdaság

Gordon Brown, az igazmondó "viharhajós"

"Együtt kiálljuk a vihart”és „nem engedem elsüllyedni az országot”: ilyen és ehhez hasonló szóképekkel tűzdelte tele a brit gazdaság helyzetéről és kilátásairól szóló beszédét Gordon Brown munkáspárti kormányfő.

A tervek szerint május 6-ára kiírandó parlamenti választásokra készülve Brown a gazdasági talpraállás törékenységét ecsetelte, és többször is hangsúlyozta, hogy az élénkítő intézkedések túl gyors visszavonása végezetes lehet a növekedésre nézve.

Ezzel együtt sokkal több nagyobb fegyelmet sürgetett a közpénzek elköltése kapcsán, és a magas beosztású állami alkalmazottak fizetésének befagyasztását is kilátásba helyezte.

Brown nem mulasztotta el kritikával illetni a választási ellenfél konzervatívokat. A londoni Cityben egy héttel előtte beszédet tartó David Cameron ellenzéki vezérre utalva kijelentette: egy jellemes politikus nem azt mondja hallgatóságának, amit az hallani szeretne, hanem az igazságot.

„Együtt átvészeljük a vihart, és nem szabad visszafordulnunk. Tartani fogjuk az irányt, hogy elvégezhessük a küldetésünket” – biztatta híveit magabiztosan a választási harcra készülő baloldali kormányfő.

A pénzügyminisztérium egyébként március 24-ére ígérte költségvetési tervezetének bemutatást – értesült a BBC. A konzervatívok ennek kapcsán reményüknek adtak hangot, hogy Alistair Darling élni fog az alkalommal, és elárulja annak részleteit, miként kívánja a munkáspárt felére csökkenteni a tíz százalék feletti költségvetési deficitet.

Gordon Brown gazdasági válság brit gazdaság Alistair Darling
Kapcsolódó cikkek