Magyar gazdaság

Nem szabad feladni a gazdasági reformokat!

Folytatni kell a gazdasági reformokat az uniós tagországokban a munkaadói szövetség szerint

Az valamennyi tagországában további reformokra van szükség, hogy hatékonyan leküzdjék a gazdasági válság negatív következményeit, tovább növeljék a versenyképességet, és nagyobb mértékben üzletbarát gazdasági környezetet teremtsenek - állapította meg Brüsszelben hétfőn kiadott jelentésében a tagállamok munkaadói, vállalkozói szövetségeit képviselő BusinessEurope szervezet.

A témával foglalkozó, a jövő hét második felében esedékes állam- és kormányfői EU-találkozó elé időzített, úgynevezett reformbarométerében a szervezet kulcsfontosságú dokumentumként jelölte meg az EU készülő, tízéves átfogó gazdasági stratégiáját (EU 2020). Kiemelte annak fontosságát, hogy a stratégia teljesíthető és mérhető célokat tartalmazzon, és legyen számon kérhető a nemzeti reformok területén is.

A jelentés külön említette a közép- és kelet-európai térséget, és megjegyezte, hogy a visegrádi országokban a termelékenység és a társasági befektetési szint javuló ellenállást tanúsított a válság idején. Magyarország az adatok szerint továbbra is kiemelkedő teljesítményt mutatott az területén.

Külön jelentést készített a BusinessEurope az államháztartási deficitek helyzetéről, amelyben a fenntartható államháztartást a válságból való kilábalás kulcselemének minősítette. Ehhez szintén kiemelt jelentőségűként említette a társadalombiztosítási, nyugdíj- és munkaerő-piaci reformokat az uniós tagországokban.

uniós gazdaság gazdasági válság reformok
Kapcsolódó cikkek