Magyar gazdaság

Sávolyi MotoGP botrány: fontos-e és kinek lényeges?

Suchman Tamás szerint az egész botrány mögött az a kérdés, hogy fontos-e turisztikailag a MotoGP, ahogyan annak idején a Hungaroring. Amennyiben az egész sávolyi beruházáson jelzálog van, és ha a spanyol beruházó miután beletett 4-5 milliárdot a fejlesztésbe, és nem tud fizetni, akkor az egész MotoGP a magyar állam tulajdonába kerül – mondta a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a klubrádióban.

Suchman Tamás elmondása szerint körülbelül 200-400 ezer turistát csábíthat Sávoly környékére a MotoGP.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a Megbeszéljükben elmondta: nem 35 milliárd forintról, hanem 15 milliárdos hitelről van szó az állam részéről, ezt a versenyeztetési díj alapján számolták ki. Az összeget nem kapta meg a sávolyi beruházó, hanem folyamatosan az évek során kerülne kifizetésre.

Suchman Tamás elmondta azt is, a beruházók eredetileg nem kértek sem garanciát, sem hitelt, a gazdasági válság azonban átírta a forgatókönyvet, és mivel a beruházás 11 települést érint, ezért döntöttek végül az állami garanciavállalás mellett.

A kiszivárgott pénzügyminiszteri véleményre, miszerint kockázatos, átláthatatlan és túl drága a sávolyi beruházás Suchman Tamás úgy reagált: ez egy kiemelt fejlesztés, ennek ellenőrzése rendkívül szigorú.

Korábban az Index közölte, hogy a birtokába került egy belső, pénzügyminisztériumi feljegyzés, miszerint a Pénzügyminisztérium főosztályvezetői írásban figyelmeztették Oszkó Péter pénzügyminisztert, hogy hazai és európai uniós jogszabályokba ütközik a Balatonring és a Moto GP állami támogatására kidolgozott konstrukció. A PM stábja túl kockázatosnak és gazdaságtalannak is tartja a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását.

Sávolyi Gp moto GP Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek