Magyar gazdaság

Tíz százalékot kap a korrupciós ügyet bejelentő

Április elsejétől a felderített összeg tíz százalékát megkaphatja az a dolgozó, aki leleplezi a munkáltatójánál tapasztalt korrupciót. A bejelentők védelme elvileg az Igazságügyi Hivatal feladata lesz, de vannak még bizonytalanságok az új szabályozás körül. Cél, hogy a munkáltatók ne élhessenek vissza hatalmi pozícióikkal.

Április elsejétől segítené a kormány azokat, akik bejelentik a munkahelyükön tapasztalt korrupciót. Erről a kormányszóvivő, Szollár Domokos nyilatkozott műsorunknak. Elmondta, ha valaki a munkahelyén nem feltétlen bűncselekményt, de korrupcióra, kartellre utaló jeleket észlel, bejelentéssel fordulhat az Igazságügyi Hivatalhoz. Ha bejelenti az esetet, akkor jogvédelmet, jogsegélyszolgálatot kaphat a hivataltól, sőt, még anyagilag is érdekeltté válik, hiszen a korrupciós ügyben szereplő összeg tíz százalékát kaphatják meg jutalomként a bejelentők - adta hírül a Magyar Rádió Krónika című műsora.

A szóvivő hozzátette, az ilyen bejelentésnél nagyon kell félni attól, hogy a munkaadó retorziót alkalmaz, vagy valamilyen eljárással megszünteti a bejelentő munkaviszonyát, ezért kell a jogsegélyszolgálat. A munkavállalóknak pontosan kell tudniuk, hogy mit tehetnek meg velük, és kell valaki, aki megvédi őket bizonyos munkaügyi perekben, jogi eljárásokban. Az Igazságügyi Hivatal ki fogja rendelni a megfelelő ügyvédet.

kormányrendelet korrupció
Kapcsolódó cikkek