Magyar gazdaság

Új lakástámogatási rendszert szorgalmaznak a szakértők

A gyermeket vállaló fiatal családok lakáshoz jutásának támogatása, a több generációs családok, a több generációs családok összehozása, valamint a munkaerő mobilitás kérdéskörének megoldását tűzte ki céljául a Népesedési Kerekasztal 4. Munkacsoportja.

Lakástámogatás

A korábbi támogatási rendszerektől markánsan eltér a Munkacsoport koncepciója:
az otthonteremtést és a lakhatást segíti elsősorban indirekt – adókedvezmény alapú –, valamint az öngondoskodás ösztönző támogatásokon keresztül, s nem cél a minden áron való tulajdonba kényszerítés.

A Munkacsoport kiemeli, hogy a jövőben az állam szerepe ösztönzőnek, kezdeményezőnek és célirányosnak kell lennie, vagyis szét kell választani a szociális és piaci eszközöket. Az államnak szabályoznia kell, és úgy kell összekapcsolnia az egyes támogatási elemeket, hogy kis összegű állami támogatásokkal is jelentős sokszorozódó hatást érjen el, s ne vállaljon alapvető szerepet a finanszírozásban.


Fiatal családok lakáshoz-jutásának támogatás

A 4. Munkacsoport szerint a saját otthon megteremtése egy három-elemű rendszerben könnyíthető meg:
Az új rendszernek alapeleme az előtakarékoskodás, az önerő ugyanis „morális támaszt” ad, miközben finanszírozási szempontból is alapvető követelmény.


Második elemként az állami „gyermekvállalási ösztönző” bevezetése két formában valósulhatna meg: direkt pénzbeli támogatással (a második gyermekig), valamint az indirekt, adókedvezményként megjelenő támogatással, opcióként már a 2. gyermektől, de a 3. gyermektől minden esetben progresszív módon emelkedő, de az egy főre eső jövedelemmel  degresszív módon korrigált kedvezményként.

Ezen támogatási formának azonban előfeltétele kell legyen legalább két évnyi előtakarékoskodás.
További elemként a piaci hitelfelvétel segítheti az otthonteremtést, amely felvételéhez és hosszú távú, biztos törlesztéséhez jó alapot jelent a fent említett önrész képzés és adókedvezmény.

A hitelek terén elsősorban az előtakarékoskodáshoz kapcsolt, igen kedvező kamatozású, forint alapú valamint egyéb, piaci, elsősorban ugyancsak forint alapú jelzálogkölcsön javasolható. A jelenlegi hitelfelvételi szabályozás is ebbe az irányba mutat.

Lakás és munkahely kapcsolata (munkaerő mobilitás)


A bérlakás-rendszer kiépülése mellett a saját tulajdonú lakásban élők korábbi szabályozás szerinti „röghöz kötésének” megszüntetése. Azaz javasolható a tulajdonhoz kötött támogatások „átvihetősége” költözéskor, amely pozitív hatást gyakorolna mind a munkaerő mobilitásra, mind az ingatlanforgalomra.


Kiemelten fontos a munkáltatók bekapcsolása a dolgozók lakáscéljai megvalósításába, a lakáscélú munkáltatói támogatások beépítése a juttatási (cafeteria-) rendszerbe, ezzel kapcsolatosan a munkáltatók adókedvezményben részesítése, ez ugyancsak ösztönözné a munkaerő mobilitást. Jelenleg még érvényben van az önkormányzat által privatizált lakások „visszavásárlásának” tilalma, ezt fel kell oldani!

lakástámogatás kerekasztal munkacsoport bérlakás
Kapcsolódó cikkek