Magyar gazdaság

Vészköltségvetésre is szüksége lehet a csődbe ment Szigetvárnak

A rövidesen megérkező pénzügyi gondnok közreműködésével vészköltségvetést kell készítenie a városnak, amely lehetővé teszi az adósságrendezési eljárás lefolytatását.

A KERFI Zrt. által delegált gazdasági tanácsadónak a város átvilágítása mellett az első teendője a teljes adósságállomány tételeinek begyűjtése lesz, amire 60 napot adnak a jogszabályok. Ezt követően sorrendet állít fel a hitelezők között, és 210 napja van arra, hogy az önkormányzat bevételeiből fedezve az eljárás ideje alatt visszafizesse a tartozásokat.

 

 

A dolog nem lesz egyszerű, hiszen az adósságrendezési eljárás megindításával nem csak a lejárt határidejű – 90 napja mintegy 56 millió, hatvan napja további 19 millió forintos – tartozások válnak automatikusan hitelezői követeléssé, hanem a város teljes, hárommilliárd forintot meghaladó adósságállománya is.

Az eljárás menetéről dr. Rodek Gyula ügyvivő alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy annak során a város oktatási és egészségügyi intézményrendszere változatlan feltételekkel működik. Előzetesen nem garantálható ugyanakkor a foglalkoztatási szint megtartása, a folyamat beindítása kapcsán nem kizárt a következő havi alkalmazotti bérek, illetőleg segélyek késedelme sem. A kialakult helyzetnek „áldozatul eshet” több, az önkormányzat által támogatott civil szervezet és sportkör is. A város számtalan szállal kötődik a dél-zselici kistérséghez is, egyelőre tisztázatlan, hogy az eljárás milyen hatással lesz a különböző területeken vállalt funkciókra.

önkormányzat Szigetvár költségvetés
Kapcsolódó cikkek