Magyar gazdaság

A bűnözők kedvelik az 500 eurós bankót

A maffia pénzmosói, terroristák és adóelkerülők használhatják ki az 500 eurós bankjegyeknek azt a tulajdonságát, hogy segítségükkel hatalmas összegeket lehet könnyen elrejteni és szállítani - figyelmeztetett jelentésében az olasz jegybank.

A jelentés nyomán ismét szóba kerülhet ezeknek a bankjegyeknek a kivonása: az Európai Központi Bank legutóbb 2005-ben vizsgálta felül a használatban lévő címleteket, és akkor az 500 eurós megtartása mellett döntött.

A leggyakrabban kereskedett valuták közül az 500 eurós a második legértékesebb a világon az 1000 svájci frankos bankó után (a kevésbé gyakran kereskedett valuták közül ennél is többet ér Európában a lett 500 latos, illetve a világ legdrágább bankjegye, a 10 ezres szingapúri dollár).

Az Egyesült Államokban a 100 dolláros a legnagyobb értékű bankjegy; 1 millió dollár 100 dolláros bankókban 10 kilógrammot nyom, míg ugyanennyi pénz 500 eurósokban alig több mint másfelet.

Az 500 eurósok használatát illetően az olasz jegybank szerint gyanús, hogy azok sokkal gyakrabban bukkannak fel a svájci és a san marinói határ közelében. Olaszországban egyébként európai összehasonlításban nagyon kiterjedt a készpénzalapú feketegazdaság: 2008-ban az közel 300 milliárd eurót, vagyis a 19 százalékát tette ki. A fizetési tranzakciókat Olaszországban 91 százalékban készpénzben bonyolítják le; Németországban 78, Franciaországban pedig 59 százalék ez az arány.

Az 500 eurósok idén februárban a forgalomban lévő eurótömeg összértékének 36 százalékát tette ki; a számuk megközelíti az 570 millió darabot. A bankjegy kivonására 2005-ben a pénzmosás ellen az OECD keretében küzdő Pénzügyi Akciócsoprt is javaslatot tett.

bankó euró bankjegyek bűnüldözés
Kapcsolódó cikkek