Magyar gazdaság

Adó: az idén nem sok változás lehet

Bár Orbán Viktor leendő kormányfő szerint számos adómódosításra már az idén szükség van – a terhelés csökkentése és az adóelkerülés visszaszorítása érdekében –, szakemberek úgy vélik: időbeli és jogszabályi korlátok gátat vethetnek a beharangozott adóforradalom gyors kibontakozásának.

Míg a tb-járulék esetleges további mérséklése a jogszabályalkotás szemszögéből az egyszerű változások közé tartozik, más átalakításokat nem „illik” év közben hatályba léptetni. Igaz, ezalól eddig is akadtak kivételek.

Maga Orbán Viktor is úgy fogalmazott hétfőn, hogy „már önmagában elég nagy baj az, ha egy adórendszerhez év közben hozzá kell nyúlni”. „Év közbeni hatálybalépéssel csak a havi bevallású adó- és járuléktípusokat illik módosítani” – vélekedett lapunk kérdésére Erdős Gabriella, a Price-waterhouseCoopers cégtársa is. Hozzátette: a cégvezetők részéről már eddig is komoly kifogás volt, hogy a magyar adószisztéma hosszú évek óta kiszámíthatatlan. A társasági adóról szóló törvény csak tavaly 14-szer változott.

Másfelől azonban kedvező irányú módosítások esetén valószínűleg senki nem róná fel az új kormánynak az átalakítás év közbeni voltát.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

tb-járulék Orbán Viktor adómódosítás
Kapcsolódó cikkek