Magyar gazdaság

Görögország adósságproblémája döntő kérdés a világ számára

Görögország adósságproblémája döntő kérdés az egész euróövezet, sőt, az egész világgazdaság számára az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa, Olli Rehn szerint.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank, illetve a Húszak (G20) tavaszi, washingtoni tanácskozása közben tartott, hét végi sajtóértekezletén Olli Rehn nem óhajtotta megjósolni, mikor indulhat a pénzügyi mentőakció, mikor kaphat Görögország pénzt az EU-tól és az IMF-től, de határozottan állította, hogy "az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF tevékenyen dolgozik" a támogatási terv véglegesítésén.

A biztos szerint a jelenleg Athénben folyó tárgyalások május elején befejeződhetnek. Mint mondta, a végső döntés az euróövezeti nemzeti kormányok kezében van, de azok elkötelezettek Görögország megsegítése mellett.

Görögország pénteken kérte hivatalos formában a számára múlt hónapban elvi szinten eldöntött, várhatóan 45 milliárd eurós keretösszegű EU-IMF-mentőterv "aktiválását".

Rehn azt mondta, "nagyon fontos, hogy ezt a feladatot sikeresen elvégezzük".

Közben az európai pénzügyi vezetők véleménye megoszlik abban, hogy továbbterjedhet-e a "görög fertőzés". Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet azt mondta a hét végén Washingtonban, hogy nem kell tartani hasonló közadósság-problémáktól Spanyolországban vagy Portugáliában, és így vélekedett a francia központi bank elnöke, Christian Noyer is. Ezzel szemben a német központi bank elnöke, Axel Weber és az olasz pénzügyminiszter, Giulio Tremonti úgy vélte, hogy a "járványveszély", illetve a "tűzveszély" igenis nagy.

giulio tremonti IMF Görögország adósságproblémája oli rehn Valutaalap EU G20 Világbank
Kapcsolódó cikkek