Magyar gazdaság

Görögország: még beljebb a nadrágszíjat!

A kormány által tervezett négy helyett öt százalékpontot kellene lefaragni az idén a görög államháztartási hiányból - jelentette ki a központi bank elnöke.

Jorgosz Provopulosz úgy véli: csak ily módon lehetne visszaszerezni az ország iráni bizalmat. A hiány csökkentését az adók emelése helyett a kiadások lefaragásával tartja csak elképzelhetőnek a szakember, mivel ellenkező esetben tovább gyengül a gazdaság teljesítménye. Az Eurostat múlt heti bejelentése szerint 2009-ben a korábban becsültnél is magasabb, 13,6 százalékos volt a görög deficit.

A görög nemzeti bank jelenlegi hivatalos előrejelzése szerint az idén (a tavalyi esztendőhöz hasonlóan) 2 százalékkal zsugorodhat az ország GDP-je. Provopulosz azonban úgy véli, hogy mivel nagy a bizonytalanság, a mértéke akár ennél is nagyobb lehet.

A központi bank elnöke egyúttal üdvözölte a Papandreu-kormánynak azt a döntését, amely szerint lehívja az IMF és az EKB által kilátásba helyezett óriási hitelkeretet. A külföldi segítség azonban semmiképpen sem vezethet a fegyelem lazulásához - figyelmeztetett. Provopulosz megfogalmazása szerint Görögországnak nincs más választása, mint hogy a (lakossági vagy kormányzati) fogyasztáson alapuló modell helyett a beruházásokra és az exportra építse gazdasága növekedését.

 

görög GDP Görögország görög gazdaság
Kapcsolódó cikkek