Magyar gazdaság

Orbán üzent Simornak: nem ülhetnek offshore-lovagok az MNB-ben

Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján ismét arról beszélt: új politikai-gazdasági rendszer alakult, amit tartalommal kell megtölteni. A tennivalók között elsőbbséget élvez a gazdasági növekedés beindítása és a közbiztonság helyreállítása.

A PSZÁF és az MNB szervezeti felépítését feszegető kérdésről úgy vélekedett: a Parlamentnek joga van megváltoztatni vagy változatlanul hagyni a jelenlegi törvényeket.

Orbán szerint Magyarországon csak oroszlán-szerződések vannak, és mi sokkal inkább kiszolgáltatottabbak vagyunk mindenki másnál, ez pedig felveti a kérdést, hogy az erre hivatott intézmények megfelelően végezték-e feladatukat.

Az MNB-ről pedig annyit mondott, hogy bár nem ért hozzá, de a jegybank nem lehet offshore-lovagok szálláshelye.

A Fidesz nagyarányú győzelme és a kormánytól várt jelentős reformok miatt azonban az [origo]-nak hétfőn nyilatkozó elemzők többsége szerint változott a hangulat, és már nem reagálnának idegesen Simor András eltávolítására. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint önmagában ugyan negatív üzenete lenne, ha a Fidesz nekimenne Simor Andrásnak, de mivel a többi, gazdaságpolitikai bejelentés fogadtatása alapvetően pozitív, a jegybank körüli ügyek csak árnyalják a bizakodó hangulatot. Az elemző szerint így nagy felfordulást nem okozna, ha elmozdítanák a jelenlegi elnököt. "Nyílt titok, hogy a Fidesz megpróbál megszabadulni Simortól" - mondta Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője. Szerinte az MNB független intézmény, lényegében mindegy, hogy ki vezeti azt, így ő is úgy látja, hogy nem lenne komoly kihatása Simor távozásának.

"Ez a megfogalmazás rögtön az első nap egy picit erősnek tűnik, de az üzenet tartalma nem meglepetés a pénzvilág számára, egy ideje elég egyértelmű, hogy lesz valamilyen változás a jegybankban" - mondta az lap kérdésére Kolba Miklós, az ING elemzője.

Vannak olyan elemzők is, akik szerint ezzel együtt érdemes óvatosan közelíteni az MNB-hez. Az egyik brókercég neve elhallgatását kérő elemzője az origo-nak azt mondta, hogy a külföldi befektetők nem örülnének annak, ha a politika beavatkozna a jegybank életébe.

"Ha mindenkit el akar távolítani a Fidesz, azt biztos nem vennék jó néven a befektetők, ha csak Simor távozik, az nem biztos, hogy nagyon megrázná a magyar piacot" - mondta a bróker. Fontos lehet az időzítés is, mert pesszimista piaci hangulatban nagyon rosszul sülhet el a dolog.

Az első, az átadás-átvétel pontos lefolyására vonatkozó törvényjavaslatot Navracsics Tibor frakcióvezető már elküldte levélben Bajnai Gordon kormányfőnek.

A törvényjavaslatokat illetően három blokkot említett: lesz egy az adórendszerról, egy a bürokrácia megfékezéséről, és egy az önkormányzati rendszerről szól. Ez utóbbinak a válságát szerinte még az elemzők sem vesznek komolyan, ez a rendszer működteti az egészségügyi és az oktatási rendszer jelentős részét. Itt számos törvényt kel módosítani. Lesz parlamenti vita, de ez nem hátráltathatja a törvénymódosításokat.

A leendő kormányfő sajtótájékoztatóján elhangzottak itt olvashatók

offshore-lovag Orbán Viktor MNB Simor
Kapcsolódó cikkek