Magyar gazdaság

Oszkó önkormányzati reformot vár a Fidesztől

Nagyon szeretném hinni, hogy a következő parlament a megalakulását követően már belevág olyan további intézményi reformokba, amelyek elemi feltételei az ország további felzárkózásának – írja a Világgazdaság blogjában Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A miniszter szerint ezek közül az első lenne az önkormányzati reform. Bízik benne, hogy ezért lesz a címlapon az önkormányzatok témája és nem azért, mert a reform esetleg mégsem valósul meg, akár úgy is, hogy a tudottan többségében ellenzéki vezetésű önkormányzatok másra akarnák hárítani a felelősséget saját korábbi, még válság előtti, sokszor spekulatív jellegű eladósodásukért.

Az IMF nyújtotta pénzügyi segítséggel kapcsolatban a pénzügyminiszter úgy fogalmaz: úgy gondolja, hogy az IMF/EU csomagot keverik az emberek az államadósság növekedésével. Bár egyébként az is összességében csak 20 milliárd euró volt, amiből egyébként az ország 14 milliárdot hívott le, a többit nem használta fel (az új kormány lényegében nem is hívott le IMF hitelt, csak a korábbi, illetve az új kormány idején egyszer még az MNB).

Viszont – mint kommentjében írja – a lehívott hitelekből nagyrészt a korábbi államadósság refinanszírozása történt, azaz a lejáró állampapírok visszafizetésére az ország nem új állampapírokat bocsátott ki (mert arra nem volt elég kereslet, ezért kellett az IMF-hez fordulni), hanem a lehívott forrásokból fizette vissza (illetve lejárat előtt is vásárolt vissza állampapírokat). A különbség annyi, hogy az államadósság egy része jelenleg nem a piaci alapon állampapírt vásárló kötvénytulajdonosokkal, hanem az IMF-fel és az EU-val szemben áll fenn. De ettől még nem nőtt az államadósság a lehívott hitellel, mindössze annyival, amennyi a tavalyi költségvetési hiány volt – szögezte le Oszkó Péter.

Ugyanez a folyamat lesz igaz az IMF visszafizetésére is. Miután senki sem várja, hogy az államadósság teljes egészében eltűnik az egyik évről a másikra, az IMF hitelt sem a költségvetés bevételeiből, hanem jellemzően újonnan kibocsátott állampapírokból származó forrásokból kell majd visszafizetni. Tehát annyi történik majd, hogy az IMF/EU finanszírozás helyett megint teljes egészében a piaci befektetők veszik át az államadósság finanszírozását.

Az államadósságtól való megszabadulás, vagy annak leszorítása ennél sokkal hosszadalmasabb és lassabb folyamat, ahhoz a költségvetési hiány folyamatos csökkentése szükséges, illetve az is, hogy beinduljon egy olyan ami segíthet kinőni az adósságunkat, s aminek eredményeként a arányos államadósság akkor is csökken, ha egyébként nominális értelemben még kissé növekszik is.

önkormányzati reform IMF államadósság Oszkó EU hitel kötvény állampapír
Kapcsolódó cikkek