Magyar gazdaság

Kormányprogram - Adósak a konkrétumokkal

Miközben az Országgyűlésben Orbán Viktor leendő miniszterelnök beszédével tegnap megkezdődött a kormányprogram vitája, az állandó bizottságokban már a miniszterjelölteket faggatták terveikről.

Ezúttal a korábbinál valamivel több konkrétummal szolgált Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, de alapvető kérdésekre továbbra sem kaptak választ a bizottsági tagok.

Ami mindkettőjük szerepléséből kiderült, az Orbán-kabinet a felülvizsgálatok kormánya lesz: szinte nincs olyan terület, amelyen ne helyeztek volna kilátásba ilyet. A gazdasági programról szólva Matolcsy egyebek között a foglalkoztatási ráta emelését ígérte, s azt, hogy az uniós forrásokat átcsoportosítják gazdaságélénkítésre.

 Fontosnak nevezte, hogy 30 százalékkal csökkenjenek a bürokrácia okozta költségek, de az is kiderült, a jövőben nőhet a fogyasztási típusú adók súlya. Azt ígérte, csökkennek a jövedelemre rakódó elvonások, kamattámogatást kapnak a vállalkozások, s ösztönzik a lakásépítéseket. Azt mondta: alacsonyabb, 4,5 százalék körüli alapkamatra lenne szükség.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Matolcsy György kormányprogram miniszterjelölt Fellegi Tamás
Kapcsolódó cikkek