Magyar gazdaság

Magyar GDP: mit lát a Fidesz és mit Szollár?

„Szinte valamennyi, az elmúlt napokban napvilágra került adat azt mutatja, hogy Magyarország megkezdte a kilábalást a gazdasági válságból és elindult felfelé. Alaptalan a gazdasági vészhelyzettel való riogatás” – szögezte le Szollár Domokos.

A kormányszóvivő optimizmusa abból táplálkozik, hogy míg az előző évben mintegy 6,5 százalékkal zsugorodott az ország gazdasága, a legfrissebb adatok már növekedést mutatnak: 2010 I. negyedévében 0,1%-kal, a naptári hatás kiszűrésével 0,2%-kal növekedett a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához képest.

Már két negyedév óta tart tehát a növekedés. „A magyar gazdaság gazdasági növekedése a legerősebb a térségben, sőt, európai szinten is vezető helyen van” – hangsúlyozta Szollár Domokos. Pozitív példaként hozta fel, hogy márciusban 2,8 százalékkal, az év első három hónapjában pedig 4,5 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon.

A gazdaság nekiiramodását jelzik továbbá az első negyedév külkereskedelmi adatai is: január-március viszonylatban a külkereskedelmi mérleg 350 milliárd forintos aktívumot mutatott, ami közel duplája a tavalyi első negyedév adatainak. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma 2010 áprilisában az előző havihoz képest jelentősen, közel 43 ezer fővel csökkent.

„A gazdaság növekedése, a javuló adatok mind a válságkezelő kormány elmúlt egy esztendejének eredményes munkáját igazolják. Az időben meghozott költségcsökkentő lépések, illetve a hatékonyságot növelő döntések, az elmúlt egy év szigorú fiskális politikája lehetővé tette, hogy hazánk elkerüljön egy Görögországéhoz hasonló gazdasági krízist, illetve, hogy növekedésnek induljon” – fogalmazott a kormányszóvivő. Szerinte az adatok arra engednek következtetni, hogy az idei évben a gazdaság az előrejelzésnél jobban fog teljesíteni, és a kormány által tervezett 3,8%-os hiánycél tartható.

Mindezt nem így látja a Fidesz.

A parlamentben kétharmados többséget szerző leendő kormánypárt szerint a nyilvánosságra került GDP-adatok alapján az látszik, hogy a magyar gazdaság elképesztően kiszolgáltatott a nemzetközi folyamatoknak, és elképesztő gyorsasággal marad le a versenytársaktól.

„Ha az elmúlt egy év gazdasági teljesítményét nézzük, akkor a tavalyi év elejéhez képest a magyar visszaesett, míg a szlovákoké például 4,6 százalékkal nőtt” – vélte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

GDP hiánycél Szollár Fidesz
Kapcsolódó cikkek