Magyar gazdaság

Oszkó: Tartható a deficitcél

Kedvező adatokkal búcsúzott el a pénzügyi tárca vezetése a tegnapi államháztartási tájékoztatón: a költségvetés áprilisi hiánya a vártnak éppen a harmada lett, valamelyest alacsonyabb az év végére várható deficit is, ráadásul szintén a gazdaság talpra állásáról szóló véleményeket látszik alátámasztani a most közzétett GDP-adat.

Miközben a Pénzügyminisztériumban közel 82 milliárd forintos deficittel számoltak az előző hónapra, a tényleges hiány csupán 27,1 milliárd forint lett. Ez részben a nagyobb adóbevételeknek – elsősorban az áfának, a személyi jövedelemadónak és a járulékoknak – köszönhető, részben annak, hogy végül mégis májusban teljesül néhány, eredetileg áprilisra tervezett kiadás – közölte tegnap Oszkó Péter leköszönő pénzügyminiszter. Ez utóbbi kiadások körébe tartozik a MÁV és a Volán-társaságok összesen mintegy 16 milliárd forintos támogatása, valamint a közszféra májusi bérének egy része.

Az áprilisi adattal együtt az első négy hónapban a központi költségvetésben közel 650 milliárd, a tb-kasszában pedig 27 milliárd forint körüli hiány alakult ki, miközben az állami pénzalapoknál közel 40 milliárdos többlet keletkezett. Az államháztartás első négyhavi egyenlege így 637 milliárdos mínuszt mutat, ez az év egészére várt deficit 73 százaléka. A PM előrejelzése szerint május végére a hiány a hivatalos éves deficitcél 82 százalékára kúszhat fel. Oszkó Péter azonban tegnap is leszögezte: kormányzati akaraton múlik, hogy valóra váltható-e a 3,8 százalékos, GDP-arányos eredményszemléletű hiánycél az idén. Bár a deficit kordában tartását az idén több egyszeri tényező is segíti, még így is igen nehéz feladatnak bizonyul. Ilyen pozitív tétel a magánnyugdíjpénztárakból viszszalépőknek köszönhető bevétel 2010-re jutó, mintegy 60 milliárd forintos összege, ez segít ellensúlyozni az előirányzatokhoz képest már a mostani előrejelzés szerint is 40 milliárd forintos mínuszban tartózkodó adó- és járulékbevételeket. A költségvetésre rakódnak a MÁV-támogatás és az uniós hozzájárulások számlájára írható többletkiadások is, így a PM-ben e hónapban 50 milliárd forinttal csökkentették a stabilitási alapot, hogy reális cél maradhasson a 3,8 százalékos éves deficit. Azt, hogy a tárca szerint csak az év második felében várhatók igazán kedvező folyamatok a büdzsében, jól mutatja az elsődleges – kamatkiadások nélküli – egyenleg alakulása is. Ez 231,4 milliárd forintos mínuszban van, míg a kormány közel ugyanekkora, 230,9 milliárdos többletet remél az év végére.

Ami az adóbevételeket illeti: a tavalyi és az idei első négyhavi adatok összehasonlításából kiderül, az adónemek többségénél még a 2009-eshez képest is apadtak a bevételek. Míg társasági adóból tavaly 144,9 milliárd forint folyt be január és április között, az idén ezen a soron csak 102,9 milliárd szerepel. Hasonló, igaz, kisebb mértékű változás van a személyi jövedelemadóban is, itt e két adat 642,3 milliárd és 609,7 milliárd. A már tavaly is mélyrepülésben lévő regisztrációs adóból az idén négy hónap alatt 9,3 milliárd érkezett, szemben a tavalyi 15,3 milliárddal, a jövedéki adóban pedig közel tízmilliárd forintos mínusz mutatkozik. Ugyanakkor evából egymilliárddal több érkezett már az államkasszába az idén, az első négyhavi áfabevétel pedig a tavalyi 597,9 milliárdról 736,3 milliárdra nőtt az adókulcsemelés hatására. vg

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek