Magyar gazdaság

Róna: Széteshet az euró, nem kell adócsökkentés

Az adócsökkentés nem, csupán az adószerkezet egyszerűsítése lehet időszerű a következő hónapokban – nyilatkozta a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este Róna Péter közgazdász.

A szakember a formálódó új kormány leendő minisztereinek kijelentéseire reagálva mondta el várakozásait. A közös európai valuta, az euró megmentését illetően Róna Péter szkeptikus, mondván: a közös valuta belső szerkezetét olyan jellegű gondok terhelik, amelyek reálisan szétfeszíthetik az euró mai rendszerét.
 
Az adórendszer átalakításának egyik „felülete” az adórendszer egyszerűsítése lehet – így reagált a Matolcsy György által júliusi kezdettel bejelentett három éves adócsökkentési tervekre Róna Péter közgazdász vasárnap este a Duna Televízióban. „Az adószerkezet, az egész adótörvény rendszere rendkívül komplikált, zavaros, nem áttekinthető” – mondta. Hozzátette: ez az első lépés, az egyszerűsítés és az ésszerűsítés nem feltétlenül hoz majd jelentős, értékelhető, tényleges adócsökkentést. Ám a lakosság és a vállalatok életét jelentősen megkönnyítheti.
 
„Az általános hozzáállásom a kérdéshez, hogy az adócsökkentés stratégiája most nem időszerű. Szükségünk vagy egy feszes, fegyelmezett, átlátható költségvetésre. Nem tudunk a költségvetés szigorán enyhíteni, ennek az ára túl nagy lenne” – szögezte le a szakember.

Ami a devizahitelek forinthitelre való átváltásának lehetőségét, a leendő kormány erre vonatkozó stratégiáját illeti, Róna Péter azt mondta: óriási, tragikus szakmai hiba volt a nemzeti bank és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részéről a devizahitelezés elburjánzásának megengedése. „A nemzetgazdaság szempontjából ki kell szállni a devizaadósságokból, minél hamarabb” – mondta.  Ami a lakosság szempontjait illeti: szerinte van lehetőség olyan technikát kidolgozni, amely révén a lakosság veszteség nélkül „átnyergelhet” a devizahitelekről a forint alapú hitelekre.
 
A forint árfolyamának hektikus változásait a Görögországból indult euró-válsághoz köti a szakemberek többsége. Megoldható-e a görög válság, vagy azoknak a  lesz igaza, akik szerint akár meg is szűnhet a közös európai fizetőeszköz? – kérdezte a Duna Televízió Róna Pétert. „Kétlem, hogy úrrá tudnak lenni a helyzeten, úgy látom, hogy az euró nagy bajban van. Részben a csalás, a léhaság, a túlzott deficitek a mediterrán országok és esetleg Írország esetében, ez a pillanatnyi gond” – nyilatkozta Róna Péter.
 
 „A görög mentőcsomag csak időleges segítség. Van egy belső probléma az euró szerkezetével. Ha nem oldják meg, az euró szét fog menni” – érvelt Róna Péter. Kijelentette: ez a válság Európa egyik legnagyobb kihívása, a legnagyobb veszély, amellyel a közösségnek szembe kell néznie a II. világháború óta.

adócsökkentés közgazdász eurózóna euró Róna
Kapcsolódó cikkek