Magyar gazdaság

Stiglitz: Vége az eurónak? Spanyolország lehet a következő

Elképzelhető, hogy megszűnik a közös európai valuta – véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász. A BBC Radio 4-nak nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy a görögöknek szánt mentőcsomag csak átmeneti segítséget jelent, hoszszú távon megmaradnak a problémák, amit kihasználhatnak a spekulánsok.

 A közgazdász elégedetlenségét fejezte ki a vasárnap elfogadott görög mentőcsomag kapcsán is, mivel úgy látja, a feltételül szabott költségvetési szigorítások nem feltétlenül lesznek elegendők. Ráadásul Stiglitz szerint az IMF programjai adósságspirálba taszíthatják az azt követő országot.

Nincs visszaút a görög segélycsomagtól – adta értésre Amadeu Altafaj, az Európai Bizottság szóvivője arra reagálva, hogy Szlovákia egyelőre nem akarja állni a rá eső 816 millió eurós hányadot.

Előzőleg Robert Fico szlovák miniszterelnök jelentette be, hogy Szlovákia nem tudja azonnal átutalni a rá eső részt a Görögországnak kilátásba helyezett 110 milliárd euróból. A szlovák politikus azt is nyilvánvalóvá tette, hogy „nem bízik a görögökben”. Mint mondta: a görögök csak akkor látnak pénzt Szlovákiától, ha az athéni parlamentben elfogadják a megszorító intézkedéseket a költségvetési deficit csökkentésére.

A görög kormány 4-től 10 százalékig terjedő egyszeri társasági pótadót vezetne be a nettó nyereség után. A készülő intézkedés szerint 300 ezer euró profitig 4 százalékos lenne a pótadó, 5 millió euró fölött pedig 10 százalékos. A görög parlament a tervek szerint ma kezd tárgyalni a pénzügyi csomaghoz kapcsolódó feltételek teljesítéséről, és várhatóan gyorsan jóváhagyja a megszorító intézkedéseket.

Közben egymást érik a tüntetések Görögországban a kormány tervbe vett megszorító intézkedései ellen. „Fel, Európa népei” felkiáltással kommunista tüntetők kedden már az egész kontinenst tiltakozásra buzdították az Akropolisz tetejéről.

Ez sem lesz elég a görögöknek?

A világ tőzsdéin vihart idézett elő a német kormányzati körökből kiszivárgott értesülés, hogy Görögországnak nem lesz elég az EU és az IMF 110 milliárd eurója, hanem 150 milliárdra lehet szüksége.

Berlinben bejelentették: a német bankok is beszállnak Németország görög mentőcsomagjába. Angela Merkel kancellár ma kormánynyilatkozatot tesz a parlamentben.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a bankokkal folytatott tárgyalások után azt mondta, hogy a görög válság fényében az államháztartás konszolidálásának az elkövetkező egy-két évre mindenképpen elsőbbséget kell élveznie.


Berlinben bejelentették: a német bankok is beszállnak Németország görög mentőcsomagjába. Angela Merkel kancellár ma kormánynyilatkozatot tesz a parlamentben.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a bankokkal folytatott tárgyalások után azt mondta, hogy a görög válság fényében az államháztartás konszolidálásának az elkövetkező egy-két évre mindenképpen elsőbbséget kell élveznie. A spanyolok vadul cáfolnak A spanyol kormányfő cáfolta, hogy hazájának 280 milliárd eurós segítségre lenne szüksége. „Teljesen őrültség” – így reagált José Luis Rodriguez Zapatero az ibériai ország számára készülő mentőcsomagról szóló piaci híresztelésekre. Az terjedt korábban ugyanis el, hogy Madrid hamarosan szintén az eurózónától kér segítséget. A spanyol politikus arra figyelmeztetett, hogy kifejezetten károsak az ilyen híresztelések hazája számára.

Jelenleg egyébként Spanyolország tölti be az soros elnöki tisztét. S mint ilyen, pénteken csúcstalálkozóra invitálja az EU vezetőit a görög válság miatt. -->

görög kormány görög válság görög segélycsomag spanyol kormány euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek