Magyar gazdaság

Állami föld, de miből?

Nem világos, miből lesz az államnak pénze arra, hogy termőföldet vásároljon – nyilatkozták a Világgazdaságnak agrárszakértők a földtörvény tervezett módosításával kapcsolatban. A társaságok tagjai kikerülhetnek az elővásárlási körből a tervek szerint

A kiszivárgott indítvány ugyanis azt irányozza elő, hogy az állam a korábbi negyedik helyett első helyi elővásárlási jogot kap, így – a földalapkezelő szervezeten keresztül – a piac aktív szereplőjévé előlépve köztulajdonba került termőföldeket adna tartós haszonbérbe.

Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a várhatóan emelkedő földárakkal legalábbis egyező összeget tudjon fizetni az állam adásvétel esetén. Sőt, felmerülhet az is, az állami prioritás szembemegy az uniós csatlakozási szerző-déssel, mivel az állam dönthet egyes vevők kizárásáról.

A tervezet szigorítaná a gazdálkodó szervezetek vásárlásának feltéte-leit azzal, hogy nemcsak a társaságokat, de azok tagjait és részvényeseit is kizárná az elővásárlási ranglistából. A termőföldvásárlásra vonatkozó moratórium lejárta utáni helyzetre készülő kormány elsősorban a helyi családi gazdálkodóknak kíván kedvezni a módosításokkal. Az elővásárlási jogosultság feltétele hároméves helyben lakás, kikerülhet azonban a törvényből a szakképzettségre vonatkozó elvárás.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

állami föld moratórium családi gazdálkodók
Kapcsolódó cikkek