Magyar gazdaság

Görögország sorsára juthat Magyarország

Valószínű, hogy Görögország sorsára jut Magyarország? - ez a nap európai kérdése a legtekintélyesebb amerikai üzleti napilap, a The Wall Street Journal pénteki online kiadásában. Az olvasók túlnyomó többsége szerint nem.

Az olvasók igennel és nemmel szavazhattak a nap kérdésére az újság honlapján. Pénteken, budapesti idő szerint 23.30-ig 3892-en nyilvánítottak véleményt: 15,1 százalék (588 szavazó) szerint van esély arra, hogy Magyarország megismétli a görög válságot, 84,9 százalék (3304 olvasó) viszont nem tartja ezt valószínűnek.

A forint péntek este is tovább zuhant!

A The Wall Street Journal - amely az Egyesült Államok legnagyobb, 2,1 milliós példányszámú lapja - a kérdést magyarázva megjegyezte: az új magyar kormány nem tudta pénteken megnyugtatni a pénzügyi piacokat, ahol az okozott zavarokat, hogy a kormánypárt egy vezető tisztviselője figyelmeztetett, Magyarországot görög típusú pénzügyi összeomlás fenyegeti.

A forint meggyengült a devizapiacokon, miután Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke csütörtökön kijelentette: az ország a göröghöz hasonló szuverén adósságválságban van. A kormánypárti politikus egy konferencián úgy fogalmazott, "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük", a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése.

A tegnap is zuhant

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 734,86 pontos, 3,34 százalékos csökkenéssel, 21.288,93 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 90,0 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. Az OTP árfolyama napközben 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent, ezért a papír kereskedését rövid időre felfüggesztették. Ezt követően tovább esett az árfolyam, elérte a megengedett 15 százalékos napi maximumot, az OTP 4.624 forintig gyengült.

Részletes piaci adatokat itt találhat!

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír elemzője a Facebook közösségi portálon közzétett videóban azt mondta, hogy egy félreértésen alapuló magyar hír is mozgatta a piacokat világszerte. "A csütörtöki magyarországi kommunikációs zűrzavart tetőzve szerencsétlen módon pénteken a világ vezető hírügynökségei félremagyarázták az egyik kormányzati vezető politikus kijelentéseit" - mondta a videóban Kovács Krisztián hozzátéve, hogy ennek következtében nem csak a magyar eszközöket sújtotta eladói hullám, új lokális mélypontra esett az euró a dollárral szemben, a világ összes részvénypiacán eladói nyomás volt.

Kovács Krisztián szerint a félreértés alapja az volt, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken egy sajtótájékoztatón, "a politikai retorika körébe tartózó", az előző kormány felelősségét felvető szövegében elhangzott az államcsőd kifejezés. Világ vezető hírügynökségei ezt félreértve olyan egymondatos hírt adtak ki, amelyből tévesen arra lehetett következtetni, hogy a magyar kormány számol az államcsőd lehetőségével. A Concorde elemzője szerint ez tévedés.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője azt mondta, hogy nem egy-egy részvényt, hanem "az országot adták" külföldi intézményi befektetők pénteken. Ezek viszont nem tudnak nagyon gyorsan reagálni, tehát elképzelhető, hogy még egy nappal korábbi kijelentésekre reagáltak a befektetők.

Piaci szakértők szerint csütörtökön az okozott bizonytalanságot, hogy Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke államcsőd közeli helyzetről, kríziskezelés szükségességéről beszélt, és úgy fogalmazott, hogy "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

Sőre Balázs szerint a hétvégén derülhet ki, hogy a kormány milyen irányba lép, amikor nyilvánosságra hozzák a Varga Mihály által vezetett tényfeltáró bizottság részjelentését a gazdaság állapotáról. A szakember szerint az látható, hogy nagyon ideges a piac, egy ilyen helyzetben könnyen alakul ki pánik.

Sőre Balázs szerint ha az amerikai piacok mínuszban zárnak, nem zárható ki, hogy hétfőn folytatódik az esés Budapesten, mivel azonban pénteken jelentős csökkenés következett be, csekély esélyt lát erre. Egyelőre nincs túl jó hangulat a tengerentúlon sem. A várakozásoktól ugyanis jóval elmaradva nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban májusban.

 Pénteken a Mol 200 forinttal, 1,10 százalékkal 18.000 forintra csökkent, 10,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 600 forinttal, 11,03 százalékkal 4.840 forintra esett, forgalmuk 72,5 milliárd forintot tett ki, ez az elmúlt egy év legmagasabb napi forgalma. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,43 százalékkal 692 forintra gyengült, forgalma 2,5 milliárd forint volt.

 A Richter papírok árfolyama 500 forinttal, 1,12 százalékkal 44.000 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 3,5 milliárd forintot ért el. Az Egis 297,5 millió forintos forgalom mellett 500 forinttal, 2,51 százalékkal 19.400 forintra csökkent.

A BUMIX 1.957,79 ponton zárt pénteken, ez 49,76 pontos, 2,48 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Az áruszekcióban pénteken az euro búza ára egy lejáratra emelkedett, a többi lejárat változatlanul zárta a napot. A takarmánybúza ára szintén egy lejáratra növekedett, a többi szintén nem változott. A takarmánykukorica ára két lejáratra emelkedett, a többi nem változott.

Az euro búza ára augusztusra 200 forinttal 30.700 forintra emelkedett. A takarmánybúza jegyzése szeptemberre 300 forinttal 28.300 forintra nőtt. A takarmánykukorica elszámoló ára szeptemberre 500 forinttal 37.500 forintra nőtt, míg novemberre 300 forinttal 32.700 forintra emelkedett.

elszólás Fidesz Görögország magyar gazdaság piac
Kapcsolódó cikkek