Magyar gazdaság

Hogyan alakulhat az infláció itthon? - Elemzés

Júniusban még 5,0 százalék körüli infláció várható, júliustól azonban a fogyasztói árak éves indexe már 3,8-4,0 százalékos sávba esik - állítják az MTI által pénteken kérdezett elemzők, akik decemberre 4,0 százalékos éves inflációt jeleznek.

A fogyasztói árak májusban 0,9 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

Az elemzők 5,15 százalékos éves inflációt jósoltak májusra.

A májusi inflációs adat kedvező összetételű, hiszen az élelmiszerárak a hónapban csak 1,1 százalékkal nőttek - mondta Forián Szabó Gergely, aki 5,0 százalékos drágulást várt. A Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint az idényáras élelmiszerek májusban általában meredeken emelkednek, tavaly például az újburgonya ára 62 százalékkal volt magasabb a 2008. májusinál, idén csupán 11,2 százalék volt az áremelkedés.

A májusi inflációs adat egyik pozitív meglepetése, hogy az éves maginfláció 4,0 százalék volt, s talán ennél is fontosabb, hogy a szezonálisan igazított évesített egy százalék volt - magyarázta Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője.

Júniusra mindkét elemző 5,0 százalék körüli inflációt vár, s véleményük szerint júliustól már 3,8-4,0 százalékos 12 havi inflációs adatok érkezhetnek. 

Forián Szabó Gergely a piaci szolgáltatások inflációjának folyamatos csökkenésére hívta fel a figyelmet, Barcza György pedig arra, hogy a maginfláció júliustól már 2,0 százalékra esik.

Egyetértetett a két elemző abban is, hogy a 12 havi decemberi infláció 4,0 százalék lesz, bár Forián Szabó Gergely szerint az euró/forint árfolyama, illetve a nemzetközi energiaárak még módosíthatják az adatokat.

Azonos véleményt fogalmaztak meg az elemzők a kamatot illetően is. Bár inflációs oldalról a Magyar Nemzeti Bank tovább csökkenthetné a kamatot, a nemzetközi kockázatok és a bizonytalan befektetői hangulat miatt, júniusban valószínűleg marad a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat, az év végéig azonban egy kis lépés, további 0,25 százalékos kamatcsökkentés következhet be - állítják. Forián Szabó Gergely hozzátette, hogy a jövő év első hónapjaiban további 0,25 százalékponttal csökkenhet az alapkamat.

magyar infláció forián szabó gergely magyar alapkamat
Kapcsolódó cikkek