Magyar gazdaság

Lemondott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke

Lemondott Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Mostantól teljes elnöki jogkörrel Ipkovich György (MSZP) társelnök, szombathelyi polgármester jár el a tanács ügyeiben - közölték az érintettek pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón Győrött.

A leköszönő elnök elmondta: Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új elnöke közölte vele, hogy a tanács munkatervében szereplő június 30-i ülést ne hívja össze. Egyben tájékoztatta, hogy a 21 tagú fejlesztési tanács 9 tagjának visszahívása folyamatban van.

Az utóbbiak azok, akiket az előző kormány miniszterei neveztek ki, beleértve a lemondott elnököt is, aki az előző parlamenti ciklus MSZP-s országgyűlési képviselője, s több cikluson át Győr polgármestere volt. Közülük hárman már írásban is megkapták a visszahívással kapcsolatos értesítést - jegyezte meg Balogh József.

Ipkovich György - aki Szombathely megyei jogú város polgármestereként a törvény erejénél fogva tagja a regionális fejlesztési tanácsnak, így emiatt nem hívható vissza - a sajtótájékoztatón bejelentette: a munkaterv szerint június 30-ra összehívja a tanács ülését Zalaegerszegre. Közölte: nem vállalja fel, hogy a tanács pályázatokkal kapcsolatos teendői késedelmet szenvedjenek.

"Nem állhat meg az élet azért, mert ez az év választási év" - hangoztatta.

A regionális tanács új elnökét akár már a június 30-i ülésen megválaszthatják a tanács tagjai közül - mondta Ipkovich György.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ez évre tervezett 18 millió forint működési költségkeretéből mostanáig 7,3 millió forintot használtak fel.

Balogh József a sajtótájékoztatón a leköszönését megelőző időszakot összegezve elmondta: több mint 413,6 milliárd forint pályázati forrás érkezett a Nyugat-dunántúli régióba az elmúlt három év fél év alatt, amelynek célba juttatásában közreműködött a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács.

Ismertetése szerint az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez kötődő európai uniós támogatás a fenti összegből közel 399 milliárd forintot tett ki, az Európai Területi Együttműködési (ETE) programokból megítélt összege meghaladta a 8,2 milliárd forintot. A hazai decentralizált támogatások pedig megközelítették a 6 milliárd 550 millió forintot.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program 2007-2013 közötti hét éves kerete 142 milliárd forint. Ennek az összegnek mintegy 75 százalékát, 106 milliárdot hirdettek meg pályázati, illetve kiemelt tervezési felhívások formájában. A 106 milliárd forintból 93 milliárdos keretet a kormányzati jóváhagyást nem igénylő programokra szánták.

A régióból 1173 pályázat érkezett be. Végleges kötelezettségvállalással 486 projekt rendelkezik 68 milliárd forintos összeggel. A megkötött támogatási szerződések összege 48 milliárd forint, amelyet 347 pályázat nyert el. Mostanáig 18 milliárd forint támogatást fizettek ki a sikeresen pályázóknak. Több pályázó nyert ugyan, de különböző okokból visszalépett, a visszamondott támogatási összeg mintegy 2,5 milliárd forint.

Nyugat-dunántúli Operatív Program Új Magyarország Fejlesztési Terv Ipkovich György
Kapcsolódó cikkek