Magyar gazdaság

Milliárdos adócsalásra bukkantak

Különösen nagy értékű adócsalás miatt folytatott nyomozást zárt le a vám-és pénzügyőrség dél-alföldi regionális nyomozó hivatala. Az ügyet vádemelési javaslattal előterjesztették a Csongrád Megyei Főügyészségnek –közölte Sipos Jenő szóvivő.

A büntetőeljárás során a pénzügyőrök megállapították, hogy két magyar személy az általuk irányított szegedi székhelyű gazdasági társaságokon keresztül 2007-2009-ben összesen 13 milliárd forint értékben értékesítettek Szlovákiából beszerzett számítástechnikai eszközöket az ugyancsak érdekeltségi körükbe tartozó budapesti kft.-nek.

Annak ellenére, hogy a számítástechnikai eszközök beszerzése külföldről történt, a társaságok áfa-bevallásaikban az adóhatóságot megtévesztve már belföldi beszerzésként tüntették fel azokat, így mentesülve az adókötelezettségek megfizetése alól.

Az adócsaló társaságok ezen tevékenységükkel a központi költségvetésnek mintegy 2,5 milliárd forint kárt okoztak.
 
Az egyik, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottól az okozott kár biztosítása érdekében a pénzügyőrök  nagy értékű festményeket, sportrepülőgépet és készpénzt foglaltak le közel 100 millió forint értékben.
Világgazdaság Online

Csongrád Megyei Főügyészség Szlovákia adócsalás
Kapcsolódó cikkek