Magyar gazdaság

"Orbán akcióterve egyensúlyi bravúr!"

A londoni hírügynökség az Orbán Viktor miniszterelnök által bejeletett akciótervet egyfajta egyensúlyi bravúrként látja: az adórendszer radikális átalakításával sikerült szakítani az ügyvivő Bajnai-kormány megszorító politikájval, a bankszektórra kirovandó nyereségadóval és a közszféra bércsökkentésével a deficit miatt aggódó nemzetközi piacokat nyugtatják meg.

A Reuters két budapesti tudósítója azokat az elemeket emeli ki a 29 pontos akciótervből, amelyek egyszerre szolgálják mindkét szempontot: gyökeres átalakítást is jelentenek, egyúttal deficitcsökkentők is – ilyen például a devizaalapú jelzáloghitelek tiltása.

A miniszterelnök által bejelentett akciótervről részletesen itt olvashat!

Ehhez képest inkább a beígért gazdaságpolitikai fordulatot szolgálja az adórendszer reformja, amelynek elsősorban családpolitikai aspektusát hangúlyozzák a tudósítók. A bérkiáramlásának 15 százalékos visszafogása megszorító lépés ugyan, de segít elérni az IMF-nél kialkudott költségvetési hiányszámot.

A bankadóval kapcsolatban a Reuters a konkrét megoldás kidolgozatlanságát, a pénzügyi szféra reprezentánsaival folytatandó kormányzati tárgyalásokat emeli ki.

Reuters akcióterv közszféra adórendszer átalakítása devizaalapú jelzáloghitelezés bankadó
Kapcsolódó cikkek