Magyar gazdaság

Furcsa forgatókönyv - Európa ismét nyeregben

A Reuters elemzése rámutat arra, hogy a német üzleti bizalmi index emelkedik, míg az amerikai fogyasztói hangulat csökken.

Nagy-Britannia második negyedévi gazdasági növekedése csaknem kétszer akkora ütemű volt, mint ahogy várták, és egyúttal a legerőteljesebb négy év alatt. A német üzleti bizalom csúcsra emelkedett a mai jelentés szerint. Ezzel párhuzamosan az amerikai gazdaság kilátásai romlanak. Mi történt Európával, amely a gyenge láncszem a globális gazdasági élénkülésben? - teszi fel a kérdést a brit hírügynökség, leszögezve, hogy bármi is a magyarázat, mindkét régióban lassulás megy majd végbe a második félévben.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok úgy vélik, hogy az amerikai gazdaság növekedése 2,5 százalékra lassult le éves rátán a második negyedben, az első negyedben feljegyzett 2,7 százalékról és a múlt év utolsó negyedében regisztrált 5,6 százalékról.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke pénteken azt mondta, itt az ideje, hogy elkezdjük a megszorítást. Ám az Egyesült Államok figyelmeztette Európát, hogy az ösztönzők túlságosan korai leállítása aláaknázhatná a globális gazdasági élénkülést. Washington tehát stimulálná a gazdaságot, míg Brüsszel már az exit stratégián gondolkozik.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők is úgy látják, hogy a bizalom kezd visszatérni a európai piacokra, miközben az amerikai gazdaság kilátásai rosszabbak. A növekvő optimizmust jelzi az euró erősödése, amely a szakértők szerint tartós lehet.

Trichet Európai Központi Bank bizalmi index exit stratégia üzleti bizalom
Kapcsolódó cikkek