Magyar gazdaság

Moszkva nem aprózza el

Az orosz kormány döntött arról, hogy 29 milliárd dollár értékű állami vagyont privatizál

Az orosz kormány áldását adta állami cégek közel 30 milliárd dolláros privatizálásához. 2011-ben és az azt követő két évben tíz állami nagyvállalatból kínálnak majd részesedést a tőzsdén. A kabinet szerint jelenleg túl nagy az állami tulajdon részesedése a gazdaságban, ezt fokozatosan csökkenteni kell – mondta a kormányülés után Elvira Nabiullina nemzetgazdasági miniszter. Egyes cégeket tőzsdén fognak értékesíteni, másokat pedig stratégiai befektetőknek kínálnak fel. Az ügyletek lebonyolításában orosz és külföldi bankok is közreműködhetnek – tette hozzá.
A privatizálással enyhítenék a költségvetésre nehezedő nyomást. Moszkva ugyanis igencsak megérzi az olajbevételek utóbbi időben tapasztalható elapadását. Az államháztartás ez évre tervezett hiánya ugyanis a 5,4 százalékára rúg, ez átszámítva megközelíti a 77 milliárd dollárt. Az orosz államnak ugyanakkor még 467 milliárd dollárnyi tartaléka van.
A privatizálásról döntés született ugyan, a végleges céglistáról, illetve az értékesítés más részleteiről azonban még vita folyik.
Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szerint az állami részesedést leviszik 51 százalékra, a gazdaságfejlesztési minisztérium szerint viszont több cég esetében 75 százalékot az államnak meg kell tartania.
Az ideiglenes privatizációs listán szereplő tíz cég között van a Londonban is jegyzett Rosznyefty nemzeti olajtársaság, illetve a VTB Bank, továbbá a Szberbank takarékpénztár, a kereskedelmi hajóflotta, valamint a vízerőműveket üzemeltető cég is. Az utolsó pillanatban lekerült a listáról az állami vasúttársaság, továbbá a Transznyefty olajvezetékeket működtető társaság.
A befektetők üdvözlik a programot, amely már szeptember óta közbeszéd tárgya, de érdemi lépések csak most történnek.
A mostanihoz fogható méretű privatizációra a kilencvenes évek eleje óta nem volt példa.
Elemzők szerint a most tervezett magánosítás nem hasonlítható az akkorihoz, amikor sok cég 100 százalékát eladták. A kilencvenes évek elején jóval olcsóbban lehetett orosz állami vagyonhoz jutni, mint most. Nagy kérdés, hogy a most dobra vert cégek akármelyikét lehet-e majd magánvállalatnak minősíteni, és ha nem, megéri-e beléjük fektetni tőkét. Eddig a befektetők kevés nyereséget húztak ugyanis a oroszországi vegyes vállalatokból. Sokak szerint nem biztos, hogy összejön a várt 29 milliárd dollár.

Tartják a tervet a szociálpolitikában és a beruházásoknál is

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a kormány költségvetési bizottságának szerdai ülése után közölte: a kabinet teljesíti idei szociálpolitikai ígéreteit, és maradéktalanul megvalósítja beruházási terveit. Az idei 5,4 százalékos GDP-arányos deficitet jövőre 3,6 százalékra szorítják le – mondta a miniszterelnök.

A deficit miatt Oroszország jövőre is vesz fel kölcsönöket, külföldön és belföldön egyaránt. Az ország ugyanakkor nem vehet fel nyakló nélkül hiteleket, ennek veszélyére intenek a közelmúlt tapasztalatai, illetve más államok mostani példája. Az államháztartást 2015-ig ki akarják egyensúlyozni.

A deficit miatt Oroszország jövőre is vesz fel kölcsönöket, külföldön és belföldön egyaránt. Az ország ugyanakkor nem vehet fel nyakló nélkül hiteleket, ennek veszélyére intenek a közelmúlt tapasztalatai, illetve más államok mostani példája. Az államháztartást 2015-ig ki akarják egyensúlyozni. Moszkva nem aprózza el -->

privatizáció orosz befektetés orosz kormány
Kapcsolódó cikkek