Magyar gazdaság

"Az Orbán-kormány szereti, ha utálja a piac"

A Bloombergnek adott nyilatkozatában a KBC Asset Management egyik elemzője úgy fogalmaz: az Orbán-kormány mindent elkövet azért, hogy ne nyerje el a piac tetszését.

Lazlo Belgrado luxemburgi elemző véleménye szerint a kabinet igyekszik a lehető legtöbbet tenni azért, hogy ne növekedjen a népszerűsége a piaci szereplők körében. A szakértő úgy látja, minél jobban utálja őket a piac, annál boldogabbnak tűnik Orbán kormánya. Minderről az IMF tárgyalások megszakadása kapcsán kérdezte a Bloomberg az elemzőket.

Agnes Belaisch, a londoni Threadneeddle Asset Management fejlődő piacokra szakosodott elemzője szerint Orbán pozíciója erősebb, mint azt sokan gondolnák, tekintve az Európai Bizottság által valószínűsített 4,1 százalékos költségvetési hiányt. A deficit az elemző szerint jó eredménynek nevezhető a 7,2 százalékos uniós deficit átlag mellett. Belaisch úgy fogalmazott: Magyarország az IMF sikertörténete, hiszen 9,3 százalékról négy év alatt leszorította költségvetési hiányát. A szakértő szerint nem csoda, hogy öt évnyi megszorítást követően a magyarok könnyen elfogadják a kettős mércét, hiszen belefáradtak a reformokba.

IMF tárgyalás deficit költségvetési hiány befektető
Kapcsolódó cikkek