Magyar gazdaság

Jobban húz az export

A legfontosabb partnereink az átlagosnál kisebb veszteséggel élték túl a válságot

Javulhatnak a magyar exportkilátások, nem biztos, hogy olyan drasztikusak lesznek ugyanis a közelgő nyugati megszorítások. A kivitelünk szempontjából messze legmeghatározóbb német gazdaság például kiugró növekedést mutat, így jelentős költségvetési többletbevételeik keletkeznek, ez jövőre is hagyhat némi mozgásteret a gazdaságpolitikának. Áttételesen azonban az adósságproblémákkal küzdő kisebb tagállamok keresletének visszaesése így is érinthet minket a német kivitel lassulásán keresztül.

A Kínában várható növekedés-visszafogó lépések is ugyanilyen hatással lehetnek, és ez nagyobb érvágást jelenthet számunkra, mint a kiigazítások. A német lakosság jelentős megtakarításai lehetővé teszik azonban, hogy elkerüljék a belső piacuk összeomlását. Egyelőre azonban – ha a jelenlegi trendek folytatódnak – két számjegyű exportnövekedéssel kalkulálhatunk, ez az egyedüli húzóerő lehet a következő időszakban is a magyar gazdaság számára.

A belső kereslet és az erre épülő ágazatok, mint az építőipar, elhúzódó recesszióval néznek szembe. A régiónkban nem egységes a kép, Szlovákiában és Romániában várhatók a gazdaságot leginkább fékező intézkedések, míg a recessziót egyedüliként elkerülő Lengyelország megússza kisebb csomaggal is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

trendek export
Kapcsolódó cikkek