Magyar gazdaság

Megalakult a Duna Partnerségi Hálózat

Megalakult a Duna Partnerségi Hálózat, amelynek tagja a magyarországi Duna-szakasz, közel 2,5 millió ember lakhelyének, mintegy 150 településnek a fele - közölte Gauder Péter, a Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely vezetője.

 A hálózat azzal a céllal alakult meg, hogy segítse az Duna-stratégiájának megvalósulását. Az urbanisztikai szakember emlékeztetett arra, hogy a Duna-stratégia elfogadását 2011-re, Magyarország európai uniós elnökségének idejére tervezik.

A most megalakult hálózat tagja: a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács, kistérségek, Budapest Főváros és a budapesti Duna menti kerületek.

    A "koordináló és érdekkifejező" fórumként működik Duna Partnerségi Hálózat adminisztratív hátterét nagyrészt a Duna Programiroda biztosítja, így a működtetése jelenleg minimális költséget jelent.

    A hálózat integráló szerepe kezdetben az információk cseréjében és annak menedzselésében nyilvánul meg. A folyamat optimalizálási kísérlet a sok egymással párhuzamos, néha széttartó törekvés összehangolására.

A Duna Partnerségi Hálózat keretében kívánják megvalósítani a kísérleti jellegű Duna Főutca programot a folyó Esztergomtól Dunaújvárosig terjedő 70 kilométeres szakaszán, illetve annak mentén. Az egyes projekteket "az egyeztetett összképből" szeretnénk meghatározni - magyarázta Gauder Péter.

    Az Európa Tanács még 2009 júniusában kérte fel az Európai bizottságot, hogy 2010 végéig tegyen javaslatot a Dunára vonatkozó európai uniós stratégiára, ami többek között egy új Duna Régió létrehozását tartalmazza. Ez egy új gazdasági tér lesz, amely növeli az Unió és benne a tagországok versenyképességét.

duna stratégia duna partnerségi hálózat
Kapcsolódó cikkek