Erőteljes válsághatást érzékel a Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország régióban az Opten. A céginformációs társaság kimutatásai szerint ugyanis 22 százalékkal több társaságot döntöttek be január első és június utolsó napja között, mint tavaly ilyenkor. Ez az idén 3885 vállalkozást jelent a központi régióban, szemben az előző évi 3032-vel. A június önmagában is csúcsot hozott, hiszen ebben a hónapban 756 céget vontak felszámolási eljárás alá, ezt egyetlen hónap sem közelítette meg az elmúlt másfél évben – az előző év júniusához képest például 49,4 százalék a különbség. Ez azonban nem a legnagyobb eltérés az előző év hónapjaival összehasonlítva: ez év februárban például az előző esztendő második hónapjánál 73 százalékkal több, 582 felszámolási eljárás indult meg.
A felszámolásokhoz hasonlóan az idei első féléves időszakban a végelszámolások – amikor a tulajdonos maga dönt a vállalkozás megszüntetéséről – száma is jóval nagyobb volt, mint az előző év első felében. Az akkori 3567 végelszámoláshoz képest 21,4 százalékkal több eljárás indult az idei első hat hónapban, összesen 4535. Ebből a szempontból április volt a rekordhónap, ekkor 927 vállalkozás végelszámolása indult el; ez egyébként 48 százalékkal több, mint 2009 áprilisában.
Az Opten adatai szerint január és június között 5260 céget töröltek, 30 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi első fél évben. A megszüntetésre irányuló eljárások nagyobb száma miatt ez a trend azonban várhatóan megfordul – jósolja a céginformációs szolgáltató.
A negatív tendenciákat jelzi az is, hogy négy százalékkal kevesebb új társaság alakult Közép-Magyarországon az első fél évben, mint 2009 azonos időszakában. Ez az év eddig eltelt időszakában 11 966 új céget jelent. A frissen vállalkozók kedvenc hónapja április volt, csaknem ugyanannyi, 2280 cég indult útjára, mint 2009 negyedik havában. A vállalkozói kedv csökkenését mutatja, hogy a megszűnő (felszámolás és végelszámolás alatti), valamint törölt társaságok együttes száma (13 680 cég) 14 százalékkal meghaladja az újonnan alakulókét. VG