Magyar gazdaság

Trichet megszólalt, de nem mondott semmit

Az Európai Központi Bank elnöke szerint az alapkamat szintje megfelelő – Jean-Claude Trichet ezzel jelezte, hogy a közeljövőben nem várható a ráta emelése.

A piac várakozásai beigazolódtak, és az EKB ismét változatlanul, 1 százalékon hagyta az alapkamatot. Mint hogy a döntés borítékolható volt, a befektetők főként Trichet kamatdöntéssel kapcsolatos kommentárjára koncentrálnak ma. Eszerint a kilábalás szerény mértékű, és egyenetlen eloszlású lesz, az alapkamat mértéke pedig megfelelő. Az EKB elnöke a Bloomberg tudósítása szerint leszögezte, hogy a harmadik negyedév gazdasági eredményei a vártnál jobban alakultak. 

Az európai jegybankár tehát nem tett célzást az exit stratégia megkezdésére, ahogyan azt számos elemző várta tőle. Júniusban 10 százalékkal erősödött az euró, ezért az elemzők szerint az EU illetékesei mai, frankfurti találkozójuk során vélhetően felvázolják a pénzpiac rendkívüli megsegítésére vonatkozó lépések beszüntetését, bár Trichet valószínűleg csak a jövő hónapban mutatja be a konkrét terveket.

A Société Générale szakértője, Klaus Baader úgy véli, hogy az év hátralévő részében az EKB fokozatosan elvonja az olcsó pénzt a bankoktól. A hírügynökségnek nyilatkozó 51 közgazdász egyetértett abban, hogy a központi bank immár a tizenhatodik hónapja ismét 1 százalékban határozza meg az alapkamatot, a felmérések szerint kamatemelés legkorábban 2011 harmadik negyedévében várható.

 

alapkamat EKB Trichet Európai Központi Bank exit stratégia elemző jegybank
Kapcsolódó cikkek