A 2010 márciusában, a kormány és az E.ON AG képviselői által aláírt megállapodás valóban rögzíti, hogy az E.ON AG az állam részére – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül – elővásárlási jogot biztosít földgáz-nagykereskedelmi vállalatában, az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ben, azonban a kormány nem folytat és nem is folytatott tárgyalásokat a vállalat megszerzését illetően. Ugyanakkor a kormány elkötelezett a nemzeti érdekek és az energiaellátás biztonságának erősítése iránt.
 
Emellett szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kormány és az energiaszolgáltatók közötti tárgyalások nem akadtak meg, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium továbbra is bízik – és ennek megfelelően dolgozik – egy szeptember végi megállapodás létrejöttében - áll a közleményben.
 
A gázárváltozással kapcsolatos találgatásokra reagálva a minisztérium hangsúlyozza, hogy a harmadik negyedévi gázárak alakulásához hasonlóan a negyedik negyedévre is egy olyan megoldást igyekszik találni, amelynek köszönhetően a lakosság terhei nem növekednek, ugyanakkor a szolgáltatóknak sem keletkezik vesztesége.