Magyar gazdaság

Csökkent a W alakú recesszió esélye

A tegnap napvilágot látott amerikai adatok alapján úgy tűnik, hogy továbbra is tart az amerikai gazdaság lendülete, csökken az elmúlt hetekben egyre többet emlegetett „W” – ismételt gazdasági visszaesés – esélye - véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A gazdasági élénkülést hosszú távon lehetővé tevő belső fogyasztás élénkülése eddig váratott magára, most azonban a növekvő ingatlanpiaci árak, és ami még ennél is fontosabb, a javuló fogyasztói bizalom várakozáson felüli növekedése azt mutatja, hogy nő az esélye annak, hogy a lakossági kereslet is elmozdul pozitív irányba. Ez kedvező Amerikának, de a világ legnagyobb gazdaságán keresztül az egész világgazdaság növekedése szempontjából – mondta el Horváth István.

Az elmúlt hetekben a piacokat elbizonytalanította, hogy az ipari felhasználás bővülését követően a végső lakossági fogyasztás is javul-e.  A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy igen, ami csökkenti a nyomást az amerikai kormányzaton, hogy további gazdaságélénkítő lépéseket jelentsen be. A javuló kilátások mérséklik a befektetők bizonytalanságát, és nyugtatóan hathat a tőkepiacokra – tette hozzá a szakember.

A jelenlegi pozitív képet az árnyalhatja, hogy pénteken milyen adatokat kapunk az amerikai foglalkoztatásra vonatkozóan. Amennyiben ezek az adatok is megerősítik ezt az optimista képet, nyugodtabb őszre számíthatunk a tőkepiacon. A kockázat: a foglalkoztatási adat romlása felerősítheti az újabb közeledtére vonatkozó előrejelzéseket – magyarázta Horváth István.

adatok visszaesés K&H Alapkezelő Horváth István W amerikai
Kapcsolódó cikkek