Magyar gazdaság

Ennél nem lehet rosszabb, ezért nem jön újabb válság?

Az amerikai gazdaság helyzete annyira rossz, hogy egy kétszeres visszaeséssel járó recesszió elkerülésének az esélye vélhetően igen jó - olvasható a Bloomberg jelentésében.

Az amerikai hírügynökség Ethan Harrist, a New York-i Merrill Lynch Global Research fejlett piacok kutatásával foglalkozó részlegének vezetőjét idézte. A szakértő véleménye szerint a raktárkészletek közel vannak a rekord mélyponthoz az értékesítési forgalomhoz viszonyítva, a lakásépítés pedig nem éri el a konjunktúra idején tapasztalt szint felét. A gépjárművek eladása több mint 40 százalékkal elmarad az öt évvel ezelőtti szinttől.

"Nem zárok ki egy recessziót" - fogalmazott Harris. "Csak éppen kevésbé valószínű, mint más gazdasági helyzetben." A Merrill Lynch szakértője szerint 25 százalék annak a lehetősége, hogy az amerikai gazdaság újabb zsugorodásba kezd a következő évben – olvasható szeptember 1-jén kiadott jelentésében.

Harris az idei évre vonatkozó növekedési prognózisát 0,1 százalékponttal, 2,6 százalékra mérsékelte, a 2011 évre vonatkozó becslését pedig fél ponttal 1,8 százalékra csökkentette. A Fed döntéshozói továbbra is úgy látják, hogy a gazdaság a második félévben is bővül majd, amellett, hogy a jegybankárok szerint növekedett a visszaesés veszélye.

Nem ért egyet ezzel Martin Feldstein, a Harvard professzora, aki szerint, ha a gazdaság a nullához közeli szinten fejlődik, akkor jóval nagyobb az esély arra, hogy negatívba fordul a tendencia. Ráadásul a korábban a Ferhér Ház gazdasági tanácsadójaként dolgozó szakember úgy látja, hogy a Fed nem sokat tehet az újbóli elkerülésére.

A válságról neves közgazdászok, köztük Martin Feldstein és Nouriel Roubini elemzéseit olvashatja A közgazdászok című rovatunkban.

Hasonló véleményt fogalmaz meg Nouriel Roubini is. A Doktor Végzet becenévvel illetett közgazdász szerint az 1 százalék alatti mellett igen nagy az esély arra, hogy kockázatkerülés kezdődök a globális piacokon, a kockázatos eszközök felszaporodása pedig gyors korrekciót eredményezhet a tőzsdéken, ami hivatalosan is "W" alakú recesszióvá alakítja a jelenlegi helyzetet.

gazdasági növekedés Fed Feldstein Roubini válság recesszió elemző
Kapcsolódó cikkek