Magyar gazdaság

EU-pénzek: régiós gondok

Kénytelenek igyekezni a Budapesten kisebb technológiai fejlesztésekre pályázni készülő vállalkozások. Október 4. a beadási határideje az utolsó pályázatnak, amelynél még 25 százalékos európai uniós támogatást kaphatnak.

Az Európai Bizottság döntése értelmében 2011. január 1-jétől az EU-átlagnál gazdagabb Budapesten megvalósított beruházásokat legfeljebb 10 százalékos uniós hozzájárulás illeti meg. Ennek kapcsán a lapunknak nyilatkozó szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Magyarországnak érdemes lenne fontolóra venni a régióbesorolás megváltoztatását.

Úgy vélik, hogy más európai példákat követve önálló régióvá válhatna Budapest, és a fővárosról leválással többször próbálkozó Pest megye is jobban járna, mert az egy főre jutó GDP-je alapján még a 2014-től induló új költségvetési időszakban is kaphatná az uniós felzárkóztatási támogatásokat.

Mások ugyanakkor úgy látják, hogy az új kormány kevésbé kész a régiók ügyeivel foglalkozni, a megyerendszert preferálja. Ezzel szembemegy a régióknál sokkal nagyobb fejlesztési pólusokban gondolkozó európai trendekkel.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

támogatások régiók EU-pénzek
Kapcsolódó cikkek