Magyar gazdaság

Hogyan kezelné Tarlós a budapesti brutális adósságot?

Adósságkezelő központot hozna létre a főváros több százmilliárd forintra rúgó adósságállományának menedzselésére Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Választási győzelme után gazdasági-pénzügyi leltárt készíttetne Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje. A várospolitikus szerint ebből majd kiderül, mennyi pénz hiányzik például a négyes metró befejezéséhez, vagy mekkora valójában Budapest eladósodottsága. "A jelek azonban nem túl jók, hiszen csak a BKV külső-belső adósságállománya együttesen megközelítheti a 400 milliárd forintot" - jelentette ki a minap a politikus.

A Heti Válasz Online úgy tudja, hogy a főváros brutális mértékű adósságállományának menedzselésére Tarlós létrehozná a Budapest Adósságkezelő Központot. Ennek az új intézménynek az lenne a feladata, hogy a korábbi városvezetés által felvett hitelek visszafizetéséről időben gondoskodjék, levezényelje az esetleges átütemezéseket, s megvalósítsa a lehetséges adósságkiváltásokat, figyelje a határidőket, valamint beszerezze egyúttal a vezetői döntésekhez szükséges pénzpiaci előrejelzéseket.

Értesüléseik szerint azonban még nem dőlt el, hogy az új intézmény önállóan fog-e működni vagy csak a főpolgármesteri hivatalon belül jön létre külön erre a célra egy adósságkezelési osztály. Egy azonban biztos: évente több tízmilliárd forintnyi kamatot kénytelen fizetni a főváros a korábban felvett hitelek után, s csak erre az évre több mint 17,4 milliárdos kamatkiadással számol a városháza. Az összeg szinte hajszálpontosan megegyezik azzal, mint aminek kifizetésére - a BKV plusztámogatása címen - még a Bajnai-kormány tett ígéretet, s amelyből 7,4 milliárd forint már az Orbán-kabinetnek lett a terhes öröksége.

Budapest adósságállományával - amely tavaly több mint 161 milliárd forintra rúgott - idén tavasszal a fővárosi közgyűlés is foglalkozott. Már csak azért is, mert erre az évre közel 48 milliárd forintos új hitelfelvételt tervezett a Demszky Gábor-féle városvezetés.

A képviselők szerint Budapest adóssága egészen a következő önkormányzati ciklus végéig növekedni fog, 2010 végére mértéke 234 milliárdra hízik majd.

Demszky Budapest adósság tarlós
Kapcsolódó cikkek