Magyar gazdaság

Ifo: Jön a boom, elég a külföldnek nyújtott hitelekből!

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet kutatói tartós gazdasági fellendülést jósolnak Németországnak.

Hans-Werner Sinn, az Ifo intézet elnöke szerint a következő 10-15 évben ismét erőteljesebben növekszik a befektetések volumeneNémetországban. Hans-Werner Sinn az észak-rajna-vesztfáliai ipari és kereskedelmi kamarák Münsterben tartott külgazdasági értekezletén beszélt a gazdasági kilátásokról. Az Ifo elnöke szerint a jövőben magasabb béremelésekkel és erőteljesebb építőipari fellendüléssel lehet számolni. Ezt tükrözik a legutóbbi felmérések is. Az építőipari megrendelések állománya magasabb, mint az elmúlt 15 évben, a projektek száma növekszik - tudósít az N24.

Az Ifo-intézet elnöke emlékeztetett arra, hogy a német gazdaság hosszú időn át elhanyagolta a hazai beruházások élénkítését. "Németország 1995 óta őrülten sok tőkét exportált, ahelyett, hogy  belföldön fektette volna be" – fogalmazott az Ifo szakértője.  "Az elmúlt 15 évben nálunk volt a legalacsonyabb nettó befektetési kvóta valamennyi OECD-ország között". Németország ebben az időben a világ második legnagyobb nettó tőkeexportőre volt, Japán előtt és Kína után. Jelentősen hozzájárultunk az amerikai álom finanszírozásához" – utalt Sinn az amerikai ingatlanbuborék kialakulására. Ugyanakkor a bérek terén tanúsított önmérsékletnek köszönhetően Németország mégis megőrizte exporterejét.

A legutóbbi gazdasági válsággal azonban a hosszú éveken át tartó trend megváltozott - figyelmeztetett Sinn. "Az a jó hír, hogy a válságban a kapcsolót átkattintták. A következő 10-15 évben pontosan fordítva mennek majd a dolgok - a belföldi konjunkturális élénkülés nem szabad, hogy tehertétel legyen az exportgazdaság számára. Sinn hangsúlyozta: ahelyett, hogy Németország hiteleket nyújtana a külföldnek, amelyekkel ezek az országok részletre megvásárolják a német szerszámgépeket, eladhatnák a gépeket közvetlen a belföldi vásárlóknak.

Németország sinn kereslet IFO német hitel
Kapcsolódó cikkek