Magyar gazdaság

Kell az IMF a leminősítés elkerüléséhez

Az IMF-program igen fontos stabilizáló szerepet töltött be a magyar gazdaságban, és új megállapodás hiányában valószínűsíthető Magyarország adósbesorolásainak visszaminősítése - áll az egyik nagy nemzetközi befektetési tanácsadó csoport új, átfogó elemzésében.

A New York-i és londoni székhellyel működő AllianceBernstein helyzetértékelése szerint a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás "kulcsfontosságú gazdaságpolitikai rögzítő elemként" szolgált az elmúlt két évben, stabilizálta a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot, és betömte a külső finanszírozáson támadt léket, amikor a külföldi tőkebeáramlás a globális hitelválság kifejlődése során gyakorlatilag befagyott.

Az IMF pénzügyi kisegítő szerepe most már ugyan csökkent, de jelenléte rögzítő tényezőként "ugyanolyan fontos, mint eddig bármikor". Az AllianceBernstein elemzői szerint ha a kormány "önként" nem lép ismét kapcsolatba az IMF-fel, akkor várható, hogy a Moody''s Investors Service nemzetközi hitelminősítő rontja a magyar adósosztályzatot.

A Moody''s július végén jelentette be, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői államadós-besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

Az MNB hasonló állásponton van: Szükséges az IMF védőhálója, ha romlik a globális befektetői hangulat.

IMF aliance elemzők
Kapcsolódó cikkek