Magyar gazdaság

Kiszolgáltatott innováció

Nem vitás, hogy 2004-es megalapítása óta jótékony hatást gyakorolt hazánk gazdaságára a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap, ám hogy pontosan mekkorát, nehéz megmondani.

A közvetlen hatásokról a vállalati esetek 10-15 százalékánál születik világos pozitív visszajelzés, az Ernst & Young és a GKI Gazdaságkutató által készített tanulmány azonban nem hagy kétséget afelől, hogy a közvetett gazdasági hatások ennél jóval jelentősebbek.

Az elemzés annyiból úttörő szerepet tölt be, hogy hasonló az alap 2004-es indulása óta nem született. A főbb haszonélvező ágazat a gépipar, az informatika, a gyógyszeripar és a biotechnológia volt.

Az alap „rendeltetésszerű” működését ugyanakkor folyamatosan gátolták a vissza-visszatérő, politikai jellegű döntések, valamint az, hogy időről időre felfüggesztették a már megítélt pályázati pénzek folyósítását – legutóbb éppen a 16 milliárd forintos, immár az új kabinet által elhatározott zárolás eredményeképpen. Szükség lenne a stratégiai célok pontosabb meghatározására és egy hosszú távú kormányzati k+f támogatási konstrukció kidolgozására is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Kutatási és Technológiai Innovációs Alap innováció
Kapcsolódó cikkek