Magyar gazdaság

Lengyel: A Fidesz nem viselkedik mérsékelt pártként

Európában aligha akad olyan jobboldali párt, amely „gazdasági szabadságharcot” indított volna a válságkezelés intézményei és rendszere ellen - írja Lengyel László a HVG weboldalán. Felhívja a figyelmet, hogy a kormánynak döntenie kell a külön utas politika és az európai rend írott és íratlan szabályaihoz való alkalmazkodás közt.

A Fidesz kormány egyelőre nem viselkedik mérsékelt és kompetens közép-jobb pártként, írja a publicista. Az európai kormányok 2010 májusa óta két út közül választhatnak. Vagy elfogadják az európai válságkezelés rendszerét annak népszerűtlenségét vállalva vagy nemzeti külön útra lépnek.

Az európai közép-jobb pártok a válságkezelés mellett döntöttek, mind kormányon mind ellenzékben egyaránt az adósságcsökkentő politika mellé álltak, Lengyel szerint. A közgazdász politológus véleménye szerint a 2014-ig európai egyensúlyt és fenntartható növekedést kitűző közép-jobb kormányok diktálnak Európában.

A júniusban elfogadott 80 milliárd eurós takarékossági programot említi példaként Lengyel. Nicolas Sarkozy francia elnök is rákényszerült mind a megszorításra, mind a nyugdíjrendszer szigorítására a közgazdász szerint, és megemlíti Nagy-Britanniát ahol szeptember 28-án a II. Világháborút követő időszak legszigorúbb költségvetését terjesztik elő a kiszivárgott információk szerint.

Az elemzők is sürgetik a kormány konkrét gazdaságpolitikai lépéseit, leginkább abban az esetben, ha az októberi önkormányzati választások után sem állapodik meg a kormány a Nemzetközi Valutaalappal. Azonban pozitívan értékelik a szakértők a kormány költségvetéssel kapcsolatos kommunikációjában bekövetkezett változásokat.

A 3 százalék alatti jövő évi hiánycél bejelentése azért is olyan kiemelt fontosságú, mivel annak megvalósulása esetén már mérsékelt növekedés mellett is elegendő ahhoz, hogy az államadósság rátája csökkenő pályára álljon, s úgy tűnik, ez fontosabb volt a piac számára, mint egy újabb IMF-hitel. A kormány így valószínűleg csatát nyer a liberális gazdaságpolitika követőivel szemben, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan sikert arat a választóknál.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta, a kabinet január elsejétől kezdve fokozatosan bevezeti az egykulcsos adót, amely végül 16 százalék lesz. A héten pedig bejelentik a kis- és középvállalkozásoknak szóló nagy léptékű támogatási programot. Hozzátette, 51-ről 33-ra csökken a beruházásokhoz szükséges engedélyezési eljárások száma, létrejönnek a kormányhivatalok, amelytől hatékonyabb, és gyorsabb államigazgatást remél a kormány. Egyelőre ennyi ismert a kormány jövő évi terveiből az eddigi munkásságáról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

Az önkormányzati választás után tovább folytatódhat a javulás abban az esetben, ha a kormány ismerteti az intézkedéseit, amelyek segítségével elérhető lesz a 3 százalék körüli hiány, illetve tartósan csökkenteni lehet az államadósságot, mondta el Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő menedzsere a hétfői alapkamat döntést követően. Hiteles fiskális politika vázolásával lehetőség nyílhat arra, hogy a magyar kockázati felárak tartósan csökkenjenek a régiós szomszédjainkhoz képest, azonban októberben még bőven lesznek kockázatok, tette hozzá.

politika hiány kormány Lengyel László költségvetés
Kapcsolódó cikkek