Magyar gazdaság

Pénzügykutató: Kiábrándító volt a kormány eddigi teljesítménye

A költségvetési hiánycélt várhatóan tartja a kormányzat, a külső egyensúly is javulhat. A gazdasági növekedés azonban még lassú lesz jövőre is, bár újabb válságtól jövőre nem kell tartani az intézet szerint.

Kora tavasszal készített prognózishoz hasonlóan azt jelzi a Pénzügykutató, hogy nem lesz idén további gazdasági visszaesés a magyar gazdaságban – mondta Petschnig Mária Zita, az intézet tudományos főmunkatársa. A belső piac ugyanakkor még szűkül, viszont a külső pénzügyi egyensúly tovább javul, a munkaerőpiaci helyzet pedig romlik – foglalta össze a friss előrejelzést bemutató sajtótájékoztató keretében a szakértő a főbb folyamatokat.

Az elmúlt fél évben a külgazdasági körülményekre vonatkozó előrejelzések felfelé tolódtak. Kedvezőtlen volt viszont az időjárás a mezőgazdaságra nézve, ezért a korábban várt növekedés helyett a szektor teljesítménye 4-5 százalékkal romlik. Ebből adódóan az idényáras termékek ára magasabb pályára állt, ezzel a fogyasztói árakat is megemelte.

Petschnig szerint csalódást okozott a piacoknak mindaz, ami a kormány megalakulását követően történt. Nem teljes körű a bizalomvesztés, de jelentős erózióról beszélt a szakember. Az ellentmondó, zavaros megnyilvánulások, a csontvázkutatás, aztán a kormányprogram, amely a választási programhoz hasonlóan semmitmondó volt, ezek mind kiábrándították a befektetőket. A júniusban kirobbantott mini forintválság, amelyet követően egy inkoherens, összekapkodott akciótervet fektetett le a kormány. Júliusban megkezdődött a Valutaalappal a szabadságharc, mindebből az a problémája a szakembernek, hogy nem azt teszi a kormány, amit korábban ígért. Ezek az adófizetőkön kívül a vállalkozásoknak is sokba került.

Minden monetáris mutató kedvezőtlenebb, mint a választások előtt, a forintárfolyam, a CDS, az állampapírhozamok, ezek mond egy általános befektetői bizalomvesztést jeleznek. Azért nem robbant még ez be, mert abban reménykednek a befektetők, hogy az önkormányzati választásokat követően előáll a kormány egy hitelesebb programmal.

A nettó jelentős húzóerőt jelent 2010-ben, a folyó fizetési mérleget az uniós források megemelkedése is javítja. Decemberig változatlan alapkamatot prognosztizálnak, valamint enyhe forinterősödést, illetve a és a belső kereslet enyhe romlását. A háztartások nettó megtakarítása részben az szja-könnyítés miatti keresetnövekedés nyomán javult. A költségvetési hiányt 3 százalék alá várják, a hatósági áraknál pedig sok helyen befagyasztást. Utóbbi azonban árbuborékot okozhat, amely kipukkanása esetén ismét inflációs turbulenciához vezet. A szerkezeti reformokra azonban így nem látnak fedezetet a szakértők, a Széchenyi Tervben vállaltakat is csak késve, 2011-ben még alig teljesítik.

A költségvetési stabilizáció kényszere megjelenik az EU-ban, ami mindenképpen gazdasági lassulást okoz. Ez azonban 2011-ben nem okoz újabb válsághullámot, ugyanakkor lassabb inflációt okoz. A helyreállása is megindulhat. A külső piacok szerepe kissé csökkenhet a magyar gazdaság szempontjából. A beruházások lassan növekedésnek indulhatnak, ám a lakásépítési kedv még nem tér vissza. Az építőipar az idei zuhanás után stagnálhat, a mezőgazdaság – legalább átlagos időjárás esetén is - 7-8 százalékkal emelkedhet. Összességében 2,3-2,8 százalékos gazdasági növekedést várnak, a szakértők 2011-re, ami hasonló a tavasszal adott prognózishoz.

pénzügykutató hiánycél költségvetés
Kapcsolódó cikkek