Magyar gazdaság

Rémhírek és pánikrohamok: hisztéria a pénzpiacokon

Újfent a hisztérikus viselkedés jegyeit mutatják a pénzpiacok az eladósodott euróövezeti országokkal szembeni bizalmatlanság miatt.

A mai 1,5 milliárd eurós ír kötvénykibocsátás előtti napokban égbe szökött a szigetország papírjainak hozamfelára és hitelbiztosítási árfolyama (CDS), miután egy pénteki újságcikk pánikrohamot indított el a piacon.

Az írek esetében a bankmentési akciók várható összköltségével kapcsolatban erősödtek fel a félelmek, miután az egyes elemzők szerint akár 40 milliárd eurót is elérheti, és Dublin az IMF és az EU segítségére szorulhat. Magyarország kockázati megítélésére csak minimális hatással voltak idáig az eurózónával kapcsolatos problémák, sőt, inkább némi javulás figyelhető meg az utóbbi hetekben.

A CDS-felárak nyár óta szűk sávban ingadoznak, a forintban fizetett kötvényhozamok mérséklődtek. A befektetők arra számítanak, hogy kedvező fogadtatása lesz a most készülő büdzsének, és ragaszkodni fog a kormány a 3 százalékos hiánycélhoz. A forint tegnap egy hónapos csúcsra erősödött az euróval szemben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

pénzpiacok euróövezet CDS ír
Kapcsolódó cikkek