Magyar gazdaság

Romániának jövőre már csak készenléti hitel kell az IMF-től

Románia jövő áprilisban már csak készenléti hitelmegállapodást kötne a Nemzetközi Valutaalappal - jelentette ki a román elnök szerdán. Traian Basescu úgy vélte továbbá, hogy az eddiginél esetleg későbbi időpontot kellene megjelölni az euróbevezetés kapcsán.

Az államfő azt mondta, hogy Románia számára fontos a készenléti hitelmegállapodás megkötése, de a pénzhez már nem akar hozzányúlni. A 2011. évi teljes, 5,7 milliárd eurós államháztartási hiányát nemzetközi és hazai kötvénykibocsátással finanszírozná - tette hozzá. Traian Basescu azt mondta, hogy Románia jövőre eurókötvényeket és jenkötvényeket bocsátana ki.   

Románia jelenleg 2015 januárjában tervezi a csatlakozást az euróövezethez. A román államfő szerint azonban ezt az időpontot "egy vagy két évvel" el kellene tolni annak céljából, hogy elkerülhető legyen a Görögországhoz hasonló válság. "A görög példa is azt mutatja, hogy Romániának minden téren felkészülnek kell lennie az euróövezeti csatlakozáshoz." Az egész gazdaságnak kell felkészültnek lennie, és nem csak az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges feltételeket kell teljesíteni - hangsúlyozta.

    Románia tavaly két évre szóló, összesen 20 milliárd eurós hitelmegállapodást kötött az IMF-fel, az EU-val és a Világbankkal. Cserébe vállalta, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányát az idei 6,8 százalékról jövőre 4,4 százalékra, 2012-ben pedig 3 százalékra szorítja le. A balkáni ország ugyan már kikerült a recesszióból, ennek ellenére az idei GDP-je várhatóan 1,9 százalékkal csökken a tavalyi 7,1 százalékos esést követően.

Románia készenléti hitel IMF
Kapcsolódó cikkek