Magyar gazdaság

Rossz hír a frankhiteleseknek: Svájc megállíthatatlan

Svájc gazdasága gyorsabban fog növekedni, mint ahogyan eddig várták - írja a KOF gazdaságkutató intézet. A fundamentumok mind mellettük szólnak.

A svájci gazdaság idén 2,7 százalékkal bővülhet, véli a KOF svájci gazdaságkutató. Eddig 1,8 százalékos növekedést vártak, így a módosítás a prognózis jelentős felfelé módosítását jelenti.

A svájci gazdaság idén gyorsabban növekedhez, mint az EU és az Egyesült Államok, közölte az intézet hétfőn. Jövőre 1,8 százalékkal nőhet a svájci gazdaság, amit az előzetes 1,6 százalékról módosítottak. 2012-re a várható növekedés 2,2 százalék.

A munkanélküliségi ráta 3,8 százalra emelkedhet ebben az évben, az előz éves 3,7 százalékról. Jövőre 3,2 százalékra csökkenhet, áll az elemzésben.

Inflációs nyomás nincs: az SNB is inkább deflációtól tart. A pénzromlás üteme 1 százalék alatt marad idén és jövőre is: ebben az évben 0,8 százalék lehet, jövőre 0,7 százalék.

A KOF arra számít, hogy az SNB 2011 elején növeli az alapkamatot, az korábban kezdett el növekedni, mint ahogyan várták. Az 2011-re 3,3 százalékig lassulhat az erős, 9,3 százalékos 2010-es növekedés után.

Az jövőre 6,4 százalékos növekedést mutathat, a kedvező árfolyamnak és a gyorsan bővülő, stabil keresletnek köszönhetően.

A svájci gazdaság megállíthatatlanul száguld, stabilitást mutat, míg az EU tagállamai (és az Egyesült Államok is) szenvednek a hatalmasra növekedett költségvetési hiánytól és államadósságtól.

A befektetők egy bizonytalan, törékeny világgazdasági helyzetben nem vállalnak kockázatot, elsősorban frankba (és aranyba) menekülnek. Így az alpesi deviza további erősödése indokolt.

defláció növekedés svájci frank SNB KOF
Kapcsolódó cikkek