Magyar gazdaság

Soha nem látott szinten a költségvetési intézmények hiánya

A hivatalos adatok szerint a költségvetési intézmények hiánya augusztusban rekordot szintet, 30,6 milliárd forintot ért el.

Egy évvel korábban a hiány még csak 20,9 milliárd forintra rúgott, mostanra azonban rekord magasságba, 30,6 milliárd forintra szökött fel a hiány. A legnagyobb mínuszt a pécsi orvosi egyetem halmozta fel, 6,2 milliárd forintos tartozása az éves költségvetése 11 százalékának felel meg – írja a The Wall Street Journal az államkincstár adatai alapján.

900 millió forinttal tartoznak az intézmények az államnak, míg a beszállítók 29,6 milliárd forintra várnak. A lap emlékeztet arra, hogy a Fidesz-kormány vélhetően az önkormányzati választásokat követően lépteti életbe azokat az intézkedéseket, amelyek a költségvetési szervek hiányának radikális csökkentésére irányulnak.

A CIB Bank elemzése szerint a kabinetnek a pénzügyi terveivel kapcsolatos hallgatása azt jelezheti, hogy olyan lépésekre készül, amelyek a piac számára kedvezőek, de negatívan befolyásolhatják a választók viselkedését. Ilyen lehet az állami bürokrácia csökkentése, és az állami intézményeknél végrehajtott elbocsátások.

 

költségvetési intézmény választás deficit hiány államkincstár elemző
Kapcsolódó cikkek