Magyar gazdaság

Átalakuló támogatások

Az idén az első negyedévben az egyedi kormánydöntés (EKD) formájában támogatott konstrukcióban megkötött szerződések száma meghaladja a tavaly egész évben megszületett ilyen megállapodásokét.

Ráadásul azóta további óriási befektetői projektek körvonalazódtak ebben a formában, mint az Audi 880 millió eurós gyárépítését tartalmazó szerződése vagy a GM 500 millió eurós gyárfejlesztése.

 Az előbbi projekthez egyébként az állam – információink szerint – mintegy 11-12 milliárd forintnyi, pénzben mérhető támogatást ad, az utóbbihoz 7,5 milliárdot, amellett, hogy „természetbeni” rásegítés is jut számukra. Az EKD-rendszert egyébként továbbfejlesztik.

Az odaítélés szempontrendszerében a jövőben már nemcsak az árbevétel, a megtérülés vagy éppen a munkahelyteremtés szerepelne hangsúlyosan, hanem az egész gazdaságra gyakorolt jövedelemhatás elemei is. Kötelező beszállítói hányadot írnának elő, nem minden ágazatot támogatnának, s a keleti területeket az eddigieknél is jobban segítenék. Az EKD-szaldó a kezdetektől pozitív, eddig negyvenezer munkahelyet teremtettek így.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Audi egyedi kormánydöntések beszállító EKD GM
Kapcsolódó cikkek