Magyar gazdaság

Az Erste vezére Magyarországot bírálja

Az Erste Bank vezérigazgatója, Andreas Treichl úgy nyilatkozott: ha a kormány nem változtat a bankadón, a pénzintézetek kifogynak a forrásokból.

Treichl a Financial Timesnak adott interjúban ugyan leszögezte, hogy az Erstének semmiképp nem áll szándékában elhagyni Magyarországot, amelyet hazai piacának tekint, elképzelhető, hogy a jövőben többet fektet be más országokban.

Míg a Financial Times figyelmeztetésként értelmezi az Erste-vezér szavait, addig a Bloomberg egyenesen fenyegetésként interpretálja azokat. Az üzleti lap emlékeztet arra, hogy a remények szerint 200 milliárd forintos bevételt hozó bankadó számos európai országokban váltott ki aggodalmakat a pénzügyi szektorban. A pénzintézetek szerint ellentmondásos, hogy miközben a politikai vezetők tőkeemelésre és a hitelezés növelésére próbálják őket rávenni, egyúttal adóval büntetik őket.

A Financial Times hozzáteszik, hogy a Magyarországon bevezetett bankadó mértéke a gazdaság egészének teljesítményéhez viszonyítva négyszer magasabb, mint bármely más országban tervezett hasonló

vezérigazgató figyelmeztet Erste fenyeget Financial Times bankadó
Kapcsolódó cikkek