Magyar gazdaság

Érdemes számolni az evásoknak

A csökkenő társasági, illetve osztalékadó miatt a legtöbb, idén még evás vállalkozásnak jobban megéri az általános szabályok szerint adózni a jövő évtől - mondta az InfoRádiónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László szerint azoknak a cégeknek érdemes váltaniuk, amelyek a bevételeikkel szemben legalább 10 százalék költséget tudnak elszámolni.

A társasági és az osztalékadó, illetve a személyi jövedelemadó kulcsainak változása - az előbbi 10, az utóbbi 16 százalékos lesz - azt jelenti, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót csak annak érdemes választani, akinek a költsége nem éri el a 10 százalékot. Ez az a határ, ahol még mindegy, hogy valaki evában vagy társasági megfizetésével adózik-e
- mondta az InfoRádiónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Akinek a költsége ennél magasabb, az jobban jár, ha a társasági adó szabályai szerint rója le a terheit, feltéve, hogy a nyilvántartási rendszer egyszerűségét figyelmen kívül hagyjuk - tette hozzá Zara László.

Érdemes tehát számolni - hangsúlyozta a szakértő, figyelmeztetve: december 20-ig van idejük a váltási szándékot bejelenteni azoknak, akik jövőre az eva helyett más adózási formát szeretnének választani.

költségek Zara László eva adózás társasági adó
Kapcsolódó cikkek