Magyar gazdaság

Forradalmi lendületet adhat a focinak az új adórendszer

A labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, valamint a jégkorong nyertes lehet

Forradalmi lendületet adhatnak a nyáron bevezetett adókedvezmények a törvényben nevesített öt csapatsportág – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, valamint a jégkorong – számára. Ugyanakkor kérdés, sikerül-e új vállalkozásokat bevonni a „finanszírozók” körébe – derült ki tegnap egy a témával foglalkozó konferencián.
Az új adókedvezmény igénybevétele a filmgyártás támogatásához hasonló módon működik, vagyis a dotációt mind költség-, mind a fizetendő adóval szembeni kedvezményként el lehet számolni. Ily módon – a fizetendő 10 vagy 19 százalékos társasági függvényében – száz egység támogatás fejében 110 és 119 egységnyi adókedvezmény jár. A reálhozam azonban még magasabb lehet, mert nem feltétlenül egy teljes év a finanszírozási idő, és a következő év adóelőlege is jelentősen mérsékelhető – szögezte le Radnai Károly, az OrienTax Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Szem előtt kell azonban tartani, hogy egyfelől még folyamatban van a kedvezmény részleteinek kidolgozása, másfelől pedig az új lehetőséget az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia – mutatott rá a konferencián Fazekas Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportigazgatási főosztályának vezetője. Megítélése szerint az új lehetőségek számszerűsíthető módon pozitív hatással lesznek a sport magánfinanszírozását biztosító vállalati-üzleti kör és a sportszervezetek, versenyzők számára egyaránt.

Bár az unió jóváhagyására még várni kell, az új rendszer olyan mértékben alakítja át a sporttámogatások szerződéses rendszerét, hogy arra már most érdemes megkezdeni a felkészülést – tanácsolta a fórumon Lendvai András, a Simándi Bird & Bird Ügyvédi iroda vezető ügyvédje. A szervezők szerint egyébként az egyetlen komoly nehézség az lehet, hogy a korábban ezen a területen már aktív támogatói kör nem feltétlenül rendelkezik annyi társasági adóval, mint amennyi új támogatási lehetőség megjelenik, ezért új vállalkozások bevonása válik szükségessé. Ebben és az új kapcsolatok kialakításában segíthetnek majd a sportfinanszírozással foglalkozó tanácsadó cégek.

adórendszer sport adókedvezmények orbán-kormány adózás sportpolitika labdarúgás jégkorong
Kapcsolódó cikkek