Az MGYOSZ elnökének meghívására érkezett Budapestre Hans-Peter Keitel, a Német Iparszövetség első embere. A múlt pénteki hivatalos látogatáson a magyar és a német szövetségek elnökei a szervezetek közötti kapcsolat erősítéséről és a gazdasági együttműködés új lehetőségeiről tárgyaltak, valamint látogatást tettek Orbán Viktor miniszterelnöknél és Cséfalvay Zoltán államtitkárnál is.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökének meghívására október 21-22-én Budapestre látogatott a legnagyobb német ipari érdekképviseleti szervezet, a Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) elnöke. Hans-Peter Keitel, aki 2009. január óta tölti be a BDI elnöki pozícióját, magyarországi látogatása során a többi között arról tárgyalt az MGYOSZ vezetőségével, hogy a BUSINESSEUROPE – az munkaadói csúcsszervezete – tagjaiként a magyar és a német Szövetségek miként mélyíthetik el szakmai együttműködésüket kölcsönös gazdasági érdekeikre, a nemzeti és európai uniós stabilitás és növekedés elősegítésére alapozva.

A magyar-német gazdasági kapcsolatok és a két szervezet súlyát is jelzi, hogy Cséfalvay Zoltán gazdaságért felelős stratégiai államtitkár, Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet asszony és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta a BDI és az MGYOSZ elnökét. A megbeszéléseken olyan, kimagasló fontosságú témákról esett szó, mint a kétoldalú együttműködés lehetőségei, kilátásai; a hamarosan esedékes soros magyar EU-elnökség; az energiadiverzifikáció és a zöld energia kérdésköre; valamint a két ország szociális párbeszéd rendszerének gyakorlata. Az MGYOSZ elnökével és elnökségi tagjaival történt megbeszélés során mindezek mellett a felek megállapodtak abban is, hogy a jövőben, rendszeres konzultációk alkalmával, a magyar szövetség betekintést nyerhet a sikeresnek tartott német duális szakképzés struktúrájába, illetve megismerheti más területek legjobb német gyakorlatait.

„A 2011 júniusában esedékes, Budapesten megrendezésre kerülő BUSINESSEUROPE elnökségi ülés kiemelt jelentőségű számunkra, itt lesz lehetőségünk a soros magyar EU-elnökség tapasztalatait és az abból következő feladatokat összefoglalni. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy hivatalos tárgyalásokkal, stratégiai együttműködésekkel készítsük elő a jövő évi budapesti ülést. Mivel Németország egyrészt Európa vezető gazdasági ereje, másrészt Magyarország legfontosabb gazdasági partnere, különös jelentőségű számunkra a BDI és az MGYOSZ még szorosabb, kölcsönös érdekekre épülő, harmadik piacokon is kiaknázható együttműködése”, jelentette ki Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.